• 瀏覽: 5,275
  • 回覆: 23
話說月頭揸左公司車係沙田開工,衰手多睇左下電話就撞到搵食車既尾,叫左警察過黎記錄左,佢地就叫我私了睇下得唔得,跟手搵食車就報價差唔多一萬,然後就話唔賠就將車尾影到我用緊手機交俾警察,到時你保險就賠唔賠都成問題好似恐嚇我咁,咁既情況我應私了嗎?保險是否又會因用緊手機而唔賠?

引用:
原帖由 mjay 於 2022-8-13 19:29 發表
話說月頭揸左公司車係沙田開工,衰手多睇左下電話就撞到搵食車既尾,叫左警察過黎記錄左,佢地就叫我私了睇下得唔得,跟手搵食車就報價差唔多一萬,然後就話唔賠就將車尾影到我用緊手機交俾警察,到時你保險就賠唔賠都成問題好似恐嚇我咁,咁既情況我應私了嗎?保險是否又會因用緊手機而唔賠?
你告反佢恐嚇、妨害司法公正

一萬甘少,比佢啦,講事實並唔係恐嚇

同公司講左佢地都話claim 燕梳,但係我唔知因為自己用電話會唔會令公司claim唔到燕梳

引用:
原帖由 victorwong888 於 2022-8-13 20:07 發表

你告反佢恐嚇、妨害司法公正
佢msg又唔會講到咗,不過會令我聯想到我唔私了分分鐘冇得claim保險到時賠得仲金

一般嘅駕駛過失係賠,保險只會對醉駕/藥駕/非法改裝賽車/8號風球下無合適理由用車⋯⋯呢類特別原因先至會踢保, 反而你諗吓你公司有冇報保險先?法例冇規定有交通意外要通知保險,有d公司孤寒未必會報,等你自己賠。因為投保人即係你公司都冇通知保險,法例冇規定保險強制性責任賠財物俾對方。到時就追你及你公司,唔會一萬咁少了,就算公司最後幫你賠,可能冇左份工。一萬當跌左算啦

引用:
樓主咪聽嗰啲都唔知有冇牌啲人講啦,你知唔知道保險公司承保咗你第三保,不論在任何情況下就算係你不正當駕駛情況下,保險都會承擔,之後才除非你違反佢與你定立一些規條,佢再民事追討你,行使中用電話祇屬違交通例,不在保險踢保範違,應報保險,最多的款扣分,如你私人和解,但如發生不可預期的狀況,比方對方回家瓜左你就一身蟻,保險可推卸一切責任.

引用:
報警告佢勒索

引用:
保險一定受理

引用:
原帖由 mjay 於 2022-8-13 20:31 發表
同公司講左佢地都話claim 燕梳,但係我唔知因為自己用電話會唔會令公司claim唔到燕梳
一定吾會

引用:
保險會賠,但駕駛時用手機就預埋比警察告,扣分罰款就自己負責

明白 多謝各位師兄,個的士佬好似想夾埋車主要我賠錢,又話冇得claim但萬一冇得claim我都係賠返佢報價既錢,但佢個維修清單有啲唔慣我事,仲話我賠錢冇誠意

引用:
原帖由 mjay 於 2022-8-14 12:01 發表
明白 多謝各位師兄,個的士佬好似想夾埋車主要我賠錢,又話冇得claim但萬一冇得claim我都係賠返佢報價既錢,但佢個維修清單有啲唔慣我事,仲話我賠錢冇誠意
殺你一皮有良心啦!claim保險會加保費比墊底費最後你公司起碼唔見兩皮,根本唔過兩皮claim保險係無著數。
人地架車好地地比你唔小心搞到有缺陷,我就試過啦!調轉我寧願我比錢你你唔好撞我架車好唔好?
保險講明衰刑事先唔賠,用電話只係定額罰款450唔扣分又唔係刑事罪點會唔賠?最後應該告老不,保險最後睇到判決只係老不成立要比錢,你因乜老不佢都未必知。
不過你放心得一皮野差佬9成會勸你甚至嚇到你最後私了了事。

引用:
無相點知值唔值一萬維修費.

一萬太少!可能太輕微,話明揾食車。
駕駛時玩手機,老不,花底,自己諗。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]