• 瀏覽: 6,792
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
+2
色水偏白!渾濁!如果門市肯定退貨。

附件

螢幕截圖 2022-08-10 下午1.53.35.png(831.94 KB)

螢幕截圖 2022-08-10 下午1.53.35.png

一早好多間都係咁 ... 連鎖店 通常咁既貨色 

茶膽問題

引用:
原帖由 o泡 於 2022-8-15 12:48 發表
呢啲咪就係而家啲水吧唔夠師父/貪懶囉。
茶膽沖出嚟熱度高,如果貪快貪懶,即時加冰或者放入雪櫃快速冷卻,都會令茶的茶黃素凝結,而茶入面嘅咖啡因及單寧酸亦會沉澱,啲茶就開始混濁。
正常要用室溫冷卻後令茶膽,沖茶時亦宜先加入冰塊,再注入室溫的茶,然後放檸檬,咁就唔會有事。而家好多快餐式的水吧根本都唔會咁做。

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-8-15 18:46 發表

茶膽沖出嚟熱度高,如果貪快貪懶,即時加冰或者放入雪櫃快速冷卻,都會令茶的茶黃素凝結,而茶入面嘅咖啡因及單寧酸亦會沉澱,啲茶就開始混濁。
正常要用室溫冷卻後令茶膽,沖茶時亦宜先加入冰塊,再注入室溫的茶,然後放檸檬,咁就唔會有事。而家好多快餐式的水吧根本都唔會咁做。
果然專業食家

熱茶撞冰不事既

引用:

原來係咁,而家杯涷0茶沖到咁混濁,會唔會飲壊人?

引用:
原帖由 o泡 於 2022-8-15 20:10 發表

唔會,不過味就一定唔好,不過檸檬含有生物鹼,存在果皮中,在高溫下會更易被釋放出來,所以熱檸茶一般會比凍檸茶苦。
不過,我見過某連鎖個阿姐沖凍檸茶,係將熱茶同檸檬一齊放入,再加糖水同冰,未返到位,啲冰都已溶晒。
當然佢啲茶應該係比正常濃度高啲的。

引用:
原帖由 o泡 於 2022-8-15 20:10 發表

最常見嘅係,呢啲怪招,又係貪懶之作,冇茶膽,啲所謂茶膽,只不過比普通茶的濃度高啲,根本仲熱嘅,要時三分一所謂熱嘅茶膽再加三分二嘅冰,撞出嚟就一定係咁。
因為冇將啲茶完全攤凍(花時間吖嘩)……

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-8-15 20:16 發表

唔會,不過味就一定唔好,不過檸檬含有生物鹼,存在果皮中,在高溫下會更易被釋放出來,所以熱檸茶一般會比凍檸茶苦。
不過,我見過某連鎖個阿姐沖凍檸茶,係將熱茶同檸檬一齊放入,再加糖水同冰,未返到位,啲冰都已溶晒。
當然佢啲茶應該係比正常濃度高啲的。
我初頭以為杯野壞左,所以掉左無飲,原來唔會飲壞人,但睇個樣真係唔想飲.
我平時飲佢的奶茶又無事,好正常.

引用:
原帖由 o泡 於 2022-8-15 21:05 發表

我初頭以為杯野壞左,所以掉左無飲,原來唔會飲壞人,但睇個樣真係唔想飲.
我平時飲佢的奶茶又無事,好正常.
其實味道係唔好㗎,點似一杯晶瑩通透嘅凍檸茶吸引呢?不過,而家出去飲到嘅有一半機率以上都係咁,已經見怪不怪了。

引用:

明白了

引用:
我都留意到出面嗰啲顏色變咗咁樣

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-8-15 22:08 發表

其實味道係唔好㗎,點似一杯晶瑩通透嘅凍檸茶吸引呢?不過,而家出去飲到嘅有一半機率以上都係咁,已經見怪不怪了。
只係這位樓主少見多怪

引用:
之前有人拍個段片影到一些送貨員倒瀉了哪些凍飲落去袋到,之後那些送貨員又重個袋倒返落去🥺

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]