• 瀏覽: 9,531
  • 回覆: 25
https://www.hk01.com/sns/article/803990

搭巴士時你又會選擇坐哪個座位呢?相信不少人都想避開下層的倒頭位,坐得不舒服之餘又要與對面乘客你眼望我眼,除非4個朋友一齊坐,否則尷尬程度都是滿分。不過最近九巴上層竟增設了倒頭位,為甚麼會有此設計呢?

FB「屯門公路塞車關注組」有市民分享指發現巴士上層增設了倒頭位,位於樓梯上方,變相行樓梯時有機會撼頭。上一代埃及MCV車款上層共有63個位,每行之間太迫,特別是身形較高的男士更會「頂腳」。

ADL e500和Volvo B8L最新設計減少了一整排座位,令每行更鬆動,但為了不令巴士座位大幅減少,便利用樓梯空間「偷位」加多兩個倒頭位。網民對新設計的反應不一,但普遍都有點抗拒:「批鬥座之後而家又有尷尬座」、「一坐就即刻暈車浪」、「長途車加張摺檯可以鋤大Dee、打麻將」。根據網民分享,這款巴士暫時多出現在屯門區,大西北居民有望率先試車。

九巴公司回覆《開罐Opener》記者時表示,九巴向歐洲兩大巴士製造商Alexander Dennis Limited 和Volvo Bus Limited採購新巴士,型號分別為ADL e500和Volvo B8L。新巴士座位安排增加上層乘客的腳部空間,而有關設計同樣獲英國及部分歐洲城市採用。上述兩款巴士共約110部,預計今年內付運及陸續投入服務。

12.8m 63座位,又唔見城巴64xx咁迫!

因為九巴D位完全唔掂!

城巴全線用Lazzerini Citylight,夠哂舒服!

不過,呢個倒頭位,真係可以善用上層梯後空間

@唔岩就要鬧

引用:
原帖由 ajax2021 於 2022-8-16 09:03 發表
https://www.hk01.com/sns/article/803990

搭巴士時你又會選擇坐哪個座位呢?相信不少人都想避開下層的倒頭位,坐得不舒服之餘又要與對面乘客你眼望我眼,除非4個朋友一齊坐,否則尷尬程度都是滿分。不過最近九巴上層竟增設了倒頭位,為甚麼會有此設計呢?

FB「屯門公路塞車關注組」有市民分享指發現巴士上層增設了倒頭位,位於樓梯上方,變相行樓梯時有機會撼頭。上一代 ...
九巴成日諗縮數!
收返佢個牌啦!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-16 09:08 發表

九巴成日諗縮數!
收返佢個牌啦!
縮數呢樣嘢,無論載通或善水都有做

間間巴士公路都係咁

引用:
原帖由 david1989 於 2022-8-16 09:47 發表

縮數呢樣嘢,無論載通或善水都有做

間間巴士公路都係咁
但載通D做法,真係乞人憎

年年轉新形像,但冇樣掂!

引用:
原帖由 ajax2021 於 2022-8-16 09:58 發表

但載通D做法,真係乞人憎

年年轉新形像,但冇樣掂!
載通9A之前話唔買柴油巴士,被李日新罵完後轉頭買返柴油巴士好,唔知道善水被李日新罵完後會點做

至於善水最叻就係減班不會列出詳細班次,出通告淨係叫人實施當日上Apps睇,等乘客無法將新舊班次比較

總之香港巴士公司冇一間做得

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-16 09:08 AM 發表

九巴成日諗縮數!
收返佢個牌啦!
收番佢荃青同沙田的專營權
以後可以唔使初殘車

每款新車的新功能一推出也備受批評

不如激D在天花板整D坐位

其實我都幾鍾意amn下層後面個設計,無倒後位

坐倒頭位會頭暈

一家四口啱坐

不了啦

咁樣會多啲位咩

今日坐V6X122,個倒頭位作用係比小朋友係度玩。較高的人上下樓梯時要小心頭頂,有180都有機會上下樓梯時撞頭,個設計真係唔得

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-8-16 09:08 發表

九巴成日諗縮數!
收返佢個牌啦!
郁啲就收,比嚟你做好嘛!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]