• 瀏覽: 30,369
  • 回覆: 286
  • 追帖: 3
+6
本主題由 motivation 於 2022-8-18 11:03 移動
柬埔寨、緬甸、泰國近年有詐騙集團,以高薪利誘華人到當地打工,但很多人到埗後就被「賣豬仔」,要支付高額的贖金才能脫身。記者接觸到三名受困在緬

戰狼都搞唔掂

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/01偵查/804680/緬甸詐騙三香港人被轉賣曝光-睹開槍滿地鮮血-中國使館認難營救

臭蟲論源於是20世紀中國著名作家魯迅先生寫於1933年的文章
「凡中國所有的,外國也都有。外國人說中國多臭蟲,但西洋也有臭蟲。」
但事主所在地區,一直由地方民族軍政府控制,緬甸軍事政變前後,中央政府亦難以伸手到當地,全球反詐騙組織(GASO)亦直言,難以營救。

中華天威

貪字得個貧,呢D價位甘本脫離現實求職市場,系on99先會信

呢個年代都仲有人信d貧窮國家有高薪工作,講真,有都唔輪到你,用吓個腦

如果搵英國領事館求救,早就已經脫險。

引用:
原帖由 lmao 於 2022-8-18 01:04 發表
柬埔寨、緬甸、泰國近年有詐騙集團,以高薪利誘華人到當地打工,但很多人到埗後就被「賣豬仔」,要支付高額的贖金才能脫身。記者接觸到三名受困在緬

最多航母既咪又搞唔惦...

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2022-8-18 01:28 發表
如果搵英國領事館求救,早就已經脫險。
睇下小黃人今日收晒皮, 就知無用...

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-8-18 01:33 發表

睇下小黃人今日收晒皮, 就知無用...
搵埋美國領事,才會心息。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2022-8-18 01:35 發表

搵埋美國領事,才會心息。
有D黑暴搵過, 叫佢地過主...

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-8-18 01:32 發表

最多航母既咪又搞唔惦...
呢單野要泰國同緬甸兩國同意,主動邀請外國軍隊介入。先可以打架。
咁咩美國 中國 英國 俄羅斯。咪得過睇字咯。
想插手要佢地兩國開口。

當年劉德華拍個套電影異域咪咁情況咯。緬甸政府軍搞唔掂架。
最後係緬甸頂唔順。開口邀請老解入緬甸作戰。
兩野搞掂。

但今日泰國同緬甸會唔會再請人出兵?

引用:
原帖由 chenflie 於 2022-8-18 01:38 發表

呢單野要泰國同緬甸兩國同意,主動邀請外國軍隊介入。先可以打架。
咁咩美國 中國 英國 俄羅斯。咪得過睇字咯。
想插手要佢地兩國開口。

當年劉德華拍個套電影異域咪咁情況咯。緬甸政府軍搞唔掂架。
最後係緬甸頂唔順。開口邀請老解入緬甸作戰。
兩野搞掂。

但今日泰國同緬甸會唔會再請人出兵?
美國你唔要請佢, 佢都會單方面插手...
不過呢D對佢無利益, 話9知你...

呢單我覺得有泰國或緬甸勢力包庇...

呆灣軍隊咁勁,不如過來救下回胞啦。

引用:
原帖由 songsong17 於 2022-8-18 01:48 發表

美國你唔要請佢, 佢都會單方面插手...
不過呢D對佢無利益, 話9知你...

呢單我覺得有泰國或緬甸勢力包庇...
擺到明啦。不過大陸又唔可以學美國咁蠻橫。單方面去插手嗻。要等人請。

求唻做咩,自己on9怪邊個,一向金三角死人政府都幫唔到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]