• 瀏覽: 31,639
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
做緊份文職不過有朋友介紹我去做第二份人工高啲,又可以畀我一邊讀書一邊返工嘅工,所以我趁未過試用期嗰陣遞信
原本未過試用期講明係7日通知就走得,但係上司話佢未咁快請到人呢排又有啲忙想叫我幫多一個月手,糧會照出畀我
我當時覺得我又未同新公司嗰邊講我幾時可以返工,又覺得啲同事幾好所以應承咗幫多一陣

當時講好咗做到8月尾,上司早兩日問我可唔可以做到9月8號,我已經同咗新公司講9月頭可以返工,咁我咪拒絕佢
但係上司發我脾氣話:你返到8月尾好難計糧比你㗎喎(因為公司出糧係計到7號),點解你做人咁自私?唔諗吓你唔做之後要其他同事幫你執手尾?

跟份合約係7日通知,我肯幫到月尾唔係已經好好啦咩?我都未過試用期,學嘅嘢又唔多有幾多手尾要畀同事執呀…
真正要人執手尾嘅好似係上司多啲囉,成日叫人幫佢做呢樣做嗰樣
如果我真係自私嘅話,我遞完信日日請假都得啦甚至等夠7日就走都冇問題,明明係自己唔夠人用想人幫手仲要咁嘅態度
唔怪得我未做夠3個月已經見到有10幾個同事唔做啦

我歌故我在~
大條道理唔幫,你自己懶好心應承
怪得邊個

引用:
原帖由 Cherricon 於 2022-8-18 12:10 發表
做緊份文職不過有朋友介紹我去做第二份人工高啲,又可以畀我一邊讀書一邊返工嘅工,所以我趁未過試用期嗰陣遞信
原本未過試用期講明係7日通知就走得,但係上司話佢未咁快請到人呢排又有啲忙想叫我幫多一個月手,糧會照出畀我
我當時覺得我又未同新公司嗰邊講我幾時可以返工,又覺得啲同事幾好所以應承咗幫多一陣

當時講好咗做到8月尾,上司早兩日問我可唔可以做到9月8號,我已經同咗新公司講9月頭可以返工,咁我 ...
打工係咁

呢啲人幫佢一次老馮咁

3個月有10幾個同事唔撈? 你做緊嗰間公司好大, 請好多人架?

樓主應該話同新公司簽左合約,遲上班要賠錢,係咪公司幫佢賠。

未過試用期,佢態度差啲即時書面通知七日後走,當自己冇做過呢份工。

又唔係做得耐有感情,為咩要受氣?

出糧點難計?洗唔洗微積分?
味又係除數乘數.
點計糧計係7號?7號出糧,截數都係上個月底左右就截左啦.
做到月尾都話難計,吊佢老鼠,又當人19青年?搵笨實?

做人自己有自己計劃,唔係人地嘅扯線木偶.
得寸進尺見真面目啦,守自己底線.

樓主第一下已經蝕咗章,應該唔q理佢~

引用:
原帖由 Cherricon 於 2022-8-18 12:10 發表

當時講好咗做到8月尾,上司早兩日問我可唔可以做到9月8號,我已經同咗新公司講9月頭可以返工,咁我 ...
情緒勒索, guilt trip 緊你.
唔係誤會你, 係故意講野令你唔舒服.

引用:

返1日工都要計糧, 有幾難呀🙄?

引用:

唔使理佢喎, 一樣米養百樣人

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2022-8-18 12:50 發表
大條道理唔幫,你自己懶好心應承
怪得邊個
同意

發晦氣

駛閪理佢講乜~佢夠膽拖你糧~勞工處見~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]