• 瀏覽: 179,937
  • 回覆: 13
+17

愛玩極限運動的Becky因目擊丈夫Dan失足墮崖身亡,事隔一年仍無法擺脫陰霾,好友Hunter決定邀請她出遊散心,挑戰攀爬2000呎高的B-67電視塔,Becky幾經考慮後最終答允。豈料當天爬到最高點後,梯子突然意外鬆塌,二人慘被困在空無一物的塔頂,瞬間墮入一場孤立無援的半空困獸鬥!眼前既無去路,亦無救兵,她們必須憑著冷靜和智慧,利用身上僅有的物資,求存並且逃生,否則只有死路一條⋯⋯

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/WXY1EELzhbc進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 76

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

17 (22.37%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

14 (18.42%)

3. ⭐️⭐️⭐️

3 (3.95%)

4. ⭐️⭐️

6 (7.89%)

5. ⭐️

36 (47.37%)

引用:
原帖由 kira2018 於 2022-8-23 10:10 發表
一開始帶定個降落傘咪得羅.呢D戇膠尋刺激片唔好睇
降落傘都要識用,如無任何訓練,一係跌死一係唔知吹左去邊

引用:
原帖由 迷人小白菜 於 2022-9-20 18:06 發表
睇預告都好緊張,好期待上畫
上左幾日啦

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2022-9-21 21:22 發表

個氣墊要幾大面積同幾厚?
600米高跳落去唔會死, 係佢呢D傻仔先講得出

戲中最大的兩個BUG
女主全程得幾啖水, 竟然可以係個塔頂搞咁耐
IPHONE竟然咁耐仲有電

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 00:59 發表

消防用果d 

圍哂4邊 
600米用?
咪玩,你仲膠過個編劇
你知唔知600米有幾高先

香港最高既IFC=415米

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 15:04 發表

理論上圍哂4邊 點跌落嚟都唔會出界

冇出界 個氣墊將力卸開哂 唔會死的

中國太空倉返回都係直接跳落地 最多有降傘
你開心就好, 原來有氣墊600米跳落去都唔會死, 真係比你笑X死

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 18:37 發表

消防用嘅氣墊 兩三層樓咁厚

除非佢可以撞穿2-3層樓厚嘅氣墊落地啦!

8樓跳落去 同 80樓跳落去 唔會有分別 都係死緊! 除非跳左出界 

不過部戲真係 一路睇一路驚 
無兩三層樓咁高...

https://www.hkfsd.gov.hk/chi/gal ... Rescue_Cushion.html

講套戲, 比上面有條硬膠回應扯左去討論呢個明明完全唔關套戲事既野, 真係搞笑

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-23 10:59 發表

8樓同80樓 都係唔會有分別 跌落地都係死緊

有救生墊 一樣可以卸走墜落力
跟劇情無關

講返套片,最後無交代點救佢下來,無拍個驚險救援來收尾,可能是預算問題,敗筆

引用:
原帖由 19010101 於 2022-9-20 03:58 發表

如果係2個麻甩佬爬上去,票房絕對可以直插地底
睇波睇籮

引用:
原帖由 ac-onan 於 2022-9-24 21:38 發表
點樣救番佢條梯冇左!!!直昇機?肯特被鷹吃有點傷感女主食番隻鷹補充體力!本片應該系帶出戰勝恐懼呢個信息!
yes
無交代點救佢下來
無拍個驚險救援來收尾
可能是預算問題
敗筆

引用:
原帖由 一注哥 於 2022-9-27 13:21 發表

好L樣衰喎
揀張好樣啲既ok??

看評論, 大家太認真

引用:
原帖由 lai-ken 於 2022-10-3 13:15 發表

其實都唔使點交代,而且都係架直升機飛高過塔頂尖,之後吊個人落去,幫女主角著好件吊具,再一齊吊返上直升機,但點解唔係直接飛走而放返女主角返地面上救護車就唔知,可能美國同香港個做法唔同
都係個句,感覺是budget問題
無拍個驚險救援來收尾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]