• 瀏覽: 179,917
  • 回覆: 173
+17

愛玩極限運動的Becky因目擊丈夫Dan失足墮崖身亡,事隔一年仍無法擺脫陰霾,好友Hunter決定邀請她出遊散心,挑戰攀爬2000呎高的B-67電視塔,Becky幾經考慮後最終答允。豈料當天爬到最高點後,梯子突然意外鬆塌,二人慘被困在空無一物的塔頂,瞬間墮入一場孤立無援的半空困獸鬥!眼前既無去路,亦無救兵,她們必須憑著冷靜和智慧,利用身上僅有的物資,求存並且逃生,否則只有死路一條⋯⋯

資料來源: WMOOV

https://youtu.be/WXY1EELzhbc進入香討影片區

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 76

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

17 (22.37%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

14 (18.42%)

3. ⭐️⭐️⭐️

3 (3.95%)

4. ⭐️⭐️

6 (7.89%)

5. ⭐️

36 (47.37%)

點解咁重墜落去,另一個個身體可以承受這種衝力仲企得住。

too superficial... can't imagine a girl can climb up the post to recharge the drone...

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-8-23 12:58 發表

正路係應該咁, 四圍都係平地..
上到爬到咁高無理由唔玩埋降傘落地...

同埋佢地有條繩圈兩圈住條柱, 慢慢都可以SIR落去下面條梯度。。。

所以真係搵戲黎拍..
咪就係,都冇睇成龍啲戲嘅,用條繩箍住條腰,慢慢Seen落嚟咪得囉。

戲中最大的兩個BUG
女主全程得幾啖水, 竟然可以係個塔頂搞咁耐
IPHONE竟然咁耐仲有電

引用:
原帖由 Hugo238 於 2022-9-21 19:49 發表
我覺得幾好睇,
睇到出曬手汗
因為對眼睇住銀幕但隻手嚮度鍊下鍊下所以出晒手汗

引用:
原帖由 MYPIZZA 於 2022-9-21 21:22 發表

個氣墊要幾大面積同幾厚?
消防用果d 

圍哂4邊 

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 00:59 發表

消防用果d 

圍哂4邊 
600米用?
咪玩,你仲膠過個編劇
你知唔知600米有幾高先

香港最高既IFC=415米

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-21 22:41 發表
戲中最大的兩個BUG
仲有叉電嗰幕都離譜,完全超越人體極限。

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-22 08:40 發表

600米用?
咪玩,你仲膠過個編劇
你知唔知600米有幾高先

香港最高既IFC=415米
理論上圍哂4邊 點跌落嚟都唔會出界

冇出界 個氣墊將力卸開哂 唔會死的

中國太空倉返回都係直接跳落地 最多有降傘

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 15:04 發表

理論上圍哂4邊 點跌落嚟都唔會出界

冇出界 個氣墊將力卸開哂 唔會死的

中國太空倉返回都係直接跳落地 最多有降傘
你開心就好, 原來有氣墊600米跳落去都唔會死, 真係比你笑X死

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-22 17:43 發表

你開心就好, 原來有氣墊600米跳落去都唔會死, 真係比你笑X死
消防用嘅氣墊 兩三層樓咁厚

除非佢可以撞穿2-3層樓厚嘅氣墊落地啦!

8樓跳落去 同 80樓跳落去 唔會有分別 都係死緊! 除非跳左出界 

不過部戲真係 一路睇一路驚 

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-21 22:41 發表
戲中最大的兩個BUG
其中一個 一早已經死咗 係女主角精神分裂幻想出嚟 即係根本冇人教佢拆燈塔叉電 冇人教佢用無人機 佢執水果時就跌死左

但係好緊張 要再爬上碌柱拆燈塔 仲要有d鷹搞搞震 要係塔頂被困幾日幾夜 得少少位 

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 18:37 發表

消防用嘅氣墊 兩三層樓咁厚

除非佢可以撞穿2-3層樓厚嘅氣墊落地啦!

8樓跳落去 同 80樓跳落去 唔會有分別 都係死緊! 除非跳左出界 

不過部戲真係 一路睇一路驚 
無兩三層樓咁高...

https://www.hkfsd.gov.hk/chi/gal ... Rescue_Cushion.html

講套戲, 比上面有條硬膠回應扯左去討論呢個明明完全唔關套戲事既野, 真係搞笑

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2022-9-22 23:00 發表

其中一個 一早已經死咗 係女主角精神分裂幻想出嚟 即係根本冇人教佢拆燈塔叉電 冇人教佢用無人機 佢執水果時就跌死左

但係好緊張 要再爬上碌柱拆燈塔 仲要有d鷹搞搞震 要係塔頂被困幾日幾夜 得少少位 
但片尾確實有鏡頭影住架無人機,涉住張紙條係馬路邊
唔似係幻想出黎

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-22 23:04 發表

無兩三層樓咁高...

https://www.hkfsd.gov.hk/chi/gallery/equip/fire/c_Rescue_Cushion.html

...
8樓同80樓 都係唔會有分別 跌落地都係死緊

有救生墊 一樣可以卸走墜落力

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]