• 瀏覽: 3,100
  • 回覆: 7
教育局昨日公布有關措施,便利擬於8月及9月到內地就讀高等院校並需要政府協助入境內地的香港學生。國泰航空積極響應相關安排,在中央政府及各地方政府的鼎力支持下,特別加開前往北京、武漢、廈門、杭州的航班,優先為學生開通特別訂票通道,全力配合他們如期赴內地開啟新學期。
具體航班安排如下:
8月27日:CX390 (香港-北京)
8月30日:CX924(香港-武漢); CX978(香港-廈門);
9月6日: CX978(香港-廈門)
9月12日:CX958(香港-杭州)
國泰航空表示,有需要的同學請盡快於本周五(26日)以前,通過電子表格eform.one.gov.hk/form/edb040/tc/填寫資料並上傳有關文件。收到申請後會有相關負責人通過電郵聯繫每位同學,告知行程安排。

引用:
原帖由 前晚遠方的遊艇 於 2022-8-25 14:02 發表
教育局昨日公布有關措施,便利擬於8月及9月到內地就讀高等院校並需要政府協助入境內地的香港學生。國泰航空積極響應相關安排,在中央政府及各地方政府的鼎力支持下,特別加開前往北京、武漢、廈門、杭州的航班,優先為學生開通特別訂票通道,全力配合他們如期赴內地開啟新學期。
具體航班安排如下:
8月30日:CX924(香港-武漢); CX978(香港-廈門);
9 ...
睇嚟好快有機會通關嚕
一早就咁做啦!之前我表妹返上去返學,又無機又無車

唔知幾時開埋成都同上海呢?

引用:
原帖由 前晚遠方的遊艇 於 2022-8-25 14:02 發表
具體航班安排如下:
9 ...
等咗兩年,終於開返!
但之後會唔會開多幾條呢?

好似入閘前都要做檢測喎
真係好咩?

引用:
原帖由 貴遇水果 於 2022-8-26 17:23 發表
好似入閘前都要做檢測喎
真係好咩?
要做核酸呀!
又要出機票錢又出檢測錢
仲要返去book 隔離酒店
起碼幾千蚊先落到樓

引用:
原帖由 前晚一車手 於 2022-8-27 10:38 發表

要做核酸呀!
又要出機票錢又出檢測錢
仲要返去book 隔離酒店
起碼幾千蚊先落到樓
起碼有得返上去先啦
少少錢都要洗呀~
你係外國返嚟香港都要隔離啦

支持中港學生頻繁交流!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]