• 瀏覽: 35,032
  • 回覆: 280
  • 追帖: 1
+135
陳貝兒主持:新聞記錄節目。晚上十點半播放。

一定要支持貝兒

貝兒及攝製隊等五人走訪內地遍尋十多個省市。聚焦國內生態重建之路。值得一睇。

期待.
今次又上山下海.

紀錄片中涉及範圍大,題材涉獵廣泛。以保護/保育為題材。探索生態環境。

引用:
原帖由 純情的結他 於 2022-8-25 15:42 發表
必睇節目, 一定坐定定睇。

引用:
原帖由 ultane 於 2022-8-25 16:54 發表

必睇節目, 一定坐定定睇。
之前無窮之路1口碑不錯👍

引用:
原帖由 純情的結他 於 2022-8-25 15:42 發表
一定會睇佢啲節目,唔做作唔怕辛苦,表情真誠。

睇片頭預告。內地生態環境污染/破壞程度頗嚴重。記錄片記錄下所見所聞,可能只是冰山一角而已。但作為觀眾角度。大開眼界,值得一睇。

我想睇大象呢集,中國好多農民因大象群移動令莊稼受損,但對比之前北歐民主燈塔因海象太接近人類而斃了牠,很大諷刺。

引用:
原帖由 達維 於 2022-8-25 17:28 發表
我想睇大象呢集,中國好多農民因大象群移動令莊稼受損,但對比之前北歐民主燈塔因海象太接近人類而斃了牠,很大諷刺。
對啊。帶出人性一面。

會唔會呢頭做完,嗰頭又幫澳門做個奢華之路!?

其實除咗貝兒走訪各地訪問,親身體驗當地文化生活,全程投入之外。攝製組亦功不可沒。值得致敬🫡。

引用:
原帖由 純情的結他 於 2022-8-25 17:30 發表

對啊。帶出人性一面。
中國透過大象的遷移,記錄咗佢地嘅生活,係生物學重要資料,莊稼可以再種,但難得的生物現象可遇不可求,西人眼中專制的中國竟然比北歐民主燈塔更有人性

引用:
原帖由 得閒看看 於 2022-8-25 17:36 發表
會唔會呢頭做完,嗰頭又幫澳門做個奢華之路!?
上次做過啦,向太推消濠江豪宅。極有諷刺意味。😄

主題標籤 #陳貝兒
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]