• 瀏覽: 1,700
  • 回覆: 17
術後一星期後開始勁痛,
大便都出血,
坐都痛
致電當初同我開刀的醫生要求覆診,
佢FULL BOOKING 話要9月先會睇我
我去左睇政府診所,醫生話佢係男,我係女,所以佢係咁二睇,
然後寫紙俾我睇政府外科,
但約期都要3星期後先知幾時有期睇外科醫生,
玩咩?
同我開刀那個醫生個姑娘話我係屙完屎無擦乾淨個屁股
搞到細菌入左去發炎,所以好痛
佢叫我買BB濕紙巾仲要無酒精的大力擦屁股
下,我而家屙屎痛到好似俾刀割,你仲叫我大力擦?!

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-30 19:12 發表
術後一星期後開始勁痛,
大便都出血,
坐都痛
玩咩?
佢叫我買BB濕紙巾仲要無酒精的大力擦 ...
之前有好多人話只係小手術,而且有止痛片食,
點知都係痛, 一星期後開始痛,
仲一日痛過一日
搞到我野都唔敢食,
怕食得多屙得仲多仲痛

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-30 19:12 發表
術後一星期後開始勁痛,
大便都出血,
坐都痛
玩咩?
要搵姑娘幫你洗傷口!應該感染細菌啦!

引用:
術後一星期後開始勁痛,
大便都出血,
坐都痛
玩咩?
雙管齊下:

1)食止痛消炎藥 ;
2)叫你個妹用酒精幫你洗傷口。

兩三日,必定好轉!

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-30 23:44 發表

雙管齊下:

1)食止痛消炎藥 ;
2)叫你個妹用酒精幫你洗傷口。

兩三日,必定好轉!
打去診所度,姑娘覆左我,叫我唔好用有酒精的濕紙巾洗傷口,
同埋可能係我食左火龍果,有渣食物,搞到屙得好痛

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-31 11:55 發表

打去診所度,姑娘覆左我,叫我唔好用有酒精的濕紙巾洗傷口,
同埋可能係我食左火龍果,有渣食物,搞到屙得好痛
去診所叫醫生開啲洗傷口嘅比你(包括沙布,不刺激皮膚嘅洗傷口水,貼紙膠布,膠手套,鉗等),
一set的。

連續洗一個星期,每日洗一次,將表面有膿的白色死皮捽走,將傷口洗得乾乾淨淨,用沙布吸乾水,然後冚番沙布,貼上膠布固定,連續一個星期,你一定好返!

如自己親人,即你個妹幫你洗就最適合,因為是你最私密嘅地方。叫外人上門洗,最少收二千,政府派護士上門洗,聽說收800

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-31 12:17 發表

去診所叫醫生開啲洗傷口嘅比你(包括沙布,不刺激皮膚嘅洗傷口水,貼紙膠布,膠手套,鉗等),
一set的。

連續洗一個星期,每日洗一次,將表面有膿的白色死皮捽走,將傷口洗得乾乾淨淨,用沙布吸乾水,然後冚番沙布,貼上膠布固定,連續一個星期,你一定好返!

如自己親人,即你個妹幫你洗就最適合,因為是你最私密嘅地方。叫外人上門洗,最少收二千,政府派護士上門洗,聽說收800
我個妹邊會過黎幫我洗傷口?
佢咁忙
又要湊仔
如果要去找護宜洗,我真係俾唔起...等死!

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-31 12:31 發表

我個妹邊會過黎幫我洗傷口?
佢咁忙
又要湊仔
如果要去找護宜洗,我真係俾唔起...等死!
呢個係你最慳錢的方法!

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-31 12:32 發表

呢個係你最慳錢的方法!
或找妳女性閨蜜。傷口發炎可大可小呀!

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-31 12:35 發表

或找妳女性閨蜜。傷口發炎可大可小呀!
我知,白求恩醫生都係因為有傷口感染所以死左!
但我身邊真係無這些朋友!
我身邊D朋友只係當故事咁聽...(仲要食著花生果隻)

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-31 12:38 發表

我知,白求恩醫生都係因為有傷口感染所以死左!
但我身邊真係無這些朋友!
我身邊D朋友只係當故事咁聽...(仲要食著花生果隻)
有啲藥房都可以配到一套洗傷口嘅比你的,
每日用一set,即棄,配6set,不要重用!
方法就教左你,希望能幫到你!

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-31 12:43 發表

有啲藥房都可以配到一套洗傷口嘅比你的,
每日用一set,即棄,配6set,不要重用!
方法就教左你,希望能幫到你!
主要係要有人幫我洗傷口!
我自己洗唔到
不過可能醫生會要求我坐浴...
睇下醫生到時點安排我
病左就係麻煩...我都唔想有病
之前成日要妹妹出入精神科醫院拿日用品俾我
佢都成日埋怨
男朋友又在大陸未返來
就算佢返左黎,佢都唔會理我
因為我有試過有事要入急症室睇醫生,佢都話佢唔得閒陪我
一個人住的好慘!

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-31 13:00 發表

主要係要有人幫我洗傷口!
我自己洗唔到
不過可能醫生會要求我坐浴...
睇下醫生到時點安排我
病左就係麻煩...我都唔想有病
之前成日要妹妹出入精神科醫院拿日用品俾我
佢都成日埋怨
男朋友又在大陸未返來
就算佢返左黎,佢都唔會理我
因為我有試過有事要入急症室睇醫生,佢都話佢唔得閒陪我
一個人住的好慘!
找你男朋友🤔

引用:
原帖由 專神 於 2022-8-31 13:05 發表

找你男朋友🤔
佢人在大陸,要11月先回來...
加上我平時連指甲都不幫他剪
相信佢都唔會幫我擦屁股

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-8-31 13:08 發表

佢人在大陸,要11月先回來...
加上我平時連指甲都不幫他剪
相信佢都唔會幫我擦屁股
咁唯有找醫生排期啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]