• 瀏覽: 4,476
  • 回覆: 48
講講背景
返份新工做左1個月左右,細公司黎
當初入職係比佢上班時間吸引, 返10放6, 
可以避開繁忙時間搭車, 又可以訓晏d
最重要係我要每日早上送小朋友上學後再上班

老細需要員工守時, 甚至於最好提前幾個字返工
而我大約會係09:45-09:50到達公司
平時冇食早餐習慣,只會上班前買定杯咖啡飲

上星期一上班時忽然十分肚餓,買左個m記早餐, 9:50返到公司
一邊做野一邊食早餐, 而其他同事亦一樣係咁,
(個個同事都係一路食一路做)
點知老細10:00出房門就破口大罵,
內容係唔容許返左黎仲食早餐
如果你地要食早餐就以後改返09:30,
咁你地可以慢慢食!!

本人覺得十分唔好彩, 真係第1日第1次食早餐,
而且當初入職係10:00-18::00
忽然09:30 變相減人工啦

而我因為要送小朋友返學所以照樣每日09:45到公司,
今日老細又再單獨同我講, 要準時09:30返工,
我已回答我只可以返09:45,
可能佢就快發火吊我

大家係我會企硬嗎

引用:
原帖由 tintin310 於 2022-8-31 16:28 發表
講講背景

上星期一上班時忽然十分肚餓,買左個m記早餐, 9:50返到公司
...
你照實講,我當時見返10點可以送到小朋友返學先做呢份工

引用:
原帖由 tintin310 於 2022-8-31 16:28 發表
講講背景

...
份工人工高唔高?

引用:
原帖由 bling238 於 2022-9-6 01:03 發表

你照實講,我當時見返10點可以送到小朋友返學先做呢份工
合約寫明返幾點?
工作幾多小時?
有寫,上勞處有得拗
無寫, 難d, 雖口頭承諾都有效,但無錄音,講詳都得
而家老細要你返9半,你吾返,老細吾可以一個你有特例,鈔你,或話你犯規,革職

引用:
原帖由 505249341 於 2022-9-6 01:09 發表

合約寫明返幾點?
工作幾多小時?
有寫,上勞處有得拗
而家老細要你返9半,你吾返,老細吾可以一個你有特例,鈔你,或話你犯規,革職
更何況你都過試用期
話你吾合符表現,或你吾守公司規舉
一樣可趕走你
當然,你可以上勞工處睇下邊個岩

引用:
原帖由 505249341 於 2022-9-6 01:09 發表

合約寫明返幾點?
工作幾多小時?
有寫,上勞處有得拗
咁就企硬啦

引用:
原帖由 505249341 於 2022-9-6 01:11 發表

更何況你都過試用期
話你吾合符表現,或你吾守公司規舉
一樣可趕走你
當然,你可以上勞工處睇下邊個岩
佢老細咁大個人,好似小朋友鬥氣拗頸咁。

老細要你十點返工係十點開始要做公司野,唔係比你十點仲嘆早餐。

其他同事連累

引用:
講講背景

...
番公司先食早餐觀感上的確唔好,我打咁耐工,都未試過攞早餐番office食。要食就去canteen,食到十一點先上嚟都得。
我以前公司係分開食飯,因有時突然嘢要有人處理,但有啲食飯時間嘅同事自己食完晏就響位睇報紙,玩啤牌。
我經常同不同嘅同事講,你雖然係食晏時間,我知,大家都知,但外面啲人唔知,大老闆唔知,其他部門嘅人一樣唔知,佢只會以為你響辦公時間玩啤牌,睇報紙……果不然,就畀人話,傳番入嚟我耳仔度。
啤牌在公司都應避免玩,人就係咁奇怪,又係觀感問題,你玩波子棋,賭一萬銀一盤都冇人知,你響office玩啤牌,打手板都有人話你賭錢。

我照字面解:
老細話如果要食早餐就早半個鐘頭返。
咁如果你唔食早餐呢?
佢冇話無論食唔食都齊齊返9:30喎。
既然你多數唔食早餐即係多數冇影響啦。
如果要食先至早啲返,公道喎。

我就不嬲早返。
半個鐘唔夠我食完一個早餐,
我就再早啲返去。
公司冇人管我,但我喜歡守時,
同唔鍾意邊做邊食。
除非壞地鐵,完全失哂預算就另計。

比同類高DD

引用:
原帖由 壬子日 於 2022-9-6 16:33 發表
老細要你十點返工係十點開始要做公司野,唔係比你十點仲嘆早餐。
10點前食完

早餐可以唔食,10點鐘開到工佢吹你唔漲。
令一樣野,係唔係個個都準時18:00附近放到工先?
如果大家都要OT,公司再要要求大家咁準時開工就有D過份。
不過如果大家平時都可以準時走,又或者過左6點,公司會比OT既,
咁要大家準時D開工,又好合理既。

Do or not do?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]