• 瀏覽: 4,233
  • 回覆: 14
  • 追帖: 2
請問我中學畢業,升唔到大學,讀左asso,應該係用Top up degree定Part time degree補返個degree??

引用:
原帖由 夏日炎熱的桔梗 於 2022-9-4 19:57 發表
請問我中學畢業,升唔到大學,讀左asso,應該係用Top up degree定Part time degree補返個degree??
兩都有什麼分別? 都係夜晚讀。

引用:
原帖由 水野朝羊 於 2022-9-5 14:05 發表

top up唔係

引用:
原帖由 夏日炎熱的桔梗 於 2022-9-4 19:57 發表
Top up,係指以別的學歷,如HD,以縮短原來學士的修讀時間,有稱exemption/advanced standing/top up,如果HD成績好,三大都會收,再唔係都大都得。
Part time,即係返夜晚,週末,係指一種上堂嘅時間。

引用:
原帖由 50624865 於 2022-9-5 18:57 發表

Top up,係指以別的學歷,如HD,以縮短原來學士的修讀時間,有稱exemption/advanced standing/top up,如果HD成績好,三大都會收,再唔係都大都得。
part time degree有咩入學要求??

引用:
原帖由 夏日炎熱的桔梗 於 2022-9-5 20:02 發表

part time degree有咩入學要求??
好多間大學都有part time,你指邊間大學?

引用:
原帖由 50624865 於 2022-9-5 23:29 發表

好多間大學都有part time,你指邊間大學?
最容易入果間

引用:
原帖由 夏日炎熱的桔梗 於 2022-9-6 07:12 發表

最容易入果間
即係邊間?你目標係邊間?

引用:
原帖由 50624865 於 2022-9-6 21:41 發表

即係邊間?你目標係邊間?
香港大學

引用:
原帖由 50624865 於 2022-9-5 18:57 發表

其實…你明唔明我上面講乜?

定係,我太多事呢?

如果你有心問,不如講下你背景,職業目標同學習能力,唔係好難比意見

你 Asso 畢左業未呀?
未就努力完成左個 Asso 先啦!
假如你 Asso 已經畢左業,咁 Asso 成積讀成點呢?假如好掂 GPA3.5 或以上就報乜都得啦!搵間出名嘅大學 Top-up 上去啦!

引用:
原帖由 魔鬼班長 於 2022-9-8 15:32 發表
你 Asso 畢左業未呀?
未就努力完成左個 Asso 先啦!
假如你 Asso 已經畢左業,咁 Asso 成積讀成點呢?假如好掂 GPA3.5 或以上就報乜都得啦!搵間出名嘅大學 Top-up 上去啦!
asso今年year 2

part time laaaa

引用:
原帖由 夏日炎熱的桔梗 於 2022-9-10 04:34 PM 發表

asso今年year 2
先俾心機讀好asso,如果asso成績差,top up都冇得你諗。
本地大學top up都有成績要求,而海外遙距top up課程就唔好諗...浪費金錢。

引用:
原帖由 水野朝羊 於 2022-9-5 14:05 發表

好大分別

TOP UP 大學承認你過住所得成績為課程學分
可以讀少D同交少D學費就得到學位 , 但一般不分HONOUR成績

PART TIME 大學當你重新入學 , 基本上要讀FULL TIME相同學分才可以畢業
而且有分HONOUR成績

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]