• 瀏覽: 4,406
  • 回覆: 15
請問尾數係完工程俾,
還是屋宇署收到驗窗公司報完工close file先俾尾數?

引用:
原帖由 muraman 於 2022-9-12 12:18 發表
請問尾數係完工程俾,
佢肯就得,
不過機會好細。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2022-9-12 17:06 發表

佢肯就得,
不過機會好細。
俾晒錢,佢唔交文件去BD掂攪?

引用:
原帖由 muraman 於 2022-9-12 21:18 發表

用人勿疑

引用:
原帖由 muraman 於 12/9/2022 21:18 發表

你可以去bd度查下佢交咗未.

因為根本沒有"  驗窗紙"呢樣嘢    佢驗完窗     就會交文件去bd    唔會交畀你

引用:
原帖由 ft907 於 2022-9-13 09:56 發表

你可以去bd度查下佢交咗未.

因為根本沒有"  驗窗紙"呢樣嘢    佢驗完窗     就會交文件去bd    唔會交畀你
問題就係就算佢交文件俾BD, 都未叫完成驗窗。咁情況下,應唔應該交晒全數?

引用:
原帖由 muraman 於 2022-9-13 18:25 發表

問題就係就算佢交文件俾BD, 都未叫完成驗窗。咁情況下,應唔應該交晒全數?
咁穩陣...
窗佬見你唔交尾數,佢都未必會同你繼續做嘢,
放鬆D...大家開心!

其實政府應該改變一下制度     應該在驗完窗之後     會有一份正式文件註明完成驗窗    交返畀業主
至於佢交唔交去bd   就係佢嘅責任!

我會在收到文件副本後付款,在開始之前應該同意

https://www.consumer.org.hk/tc/s ... s-window-inspection

第5步:白紙黑字有保障

最後,提供驗窗服務的商戶應提供清晰的單據合約,列出修葺項目的詳情,包括更換配件的種類、數量及價格,如費用包括代辦驗窗文件,亦應列明。本會留意到不少商戶將驗窗文件命名為「合格紙」或「證書」,故消費者應清楚詢問該些文件的定義。要注意,普通書面證明並不符合強制驗窗計劃的要求,合資格驗窗人士須代為填寫及呈交指定表格。如消費者不確定獲委聘人士有否適時呈交表格,可嘗試要求對方提供有關交付表格的副本以釋疑慮,亦應妥善保存單據合約,以備有需要時作為追討的憑據。

都係幾舊水,無必要搞到咁麻煩

引用:
原帖由 ft907 於 2022-9-14 09:21 發表
其實政府應該改變一下制度     應該在驗完窗之後     會有一份正式文件註明完成驗窗    交返畀業主
至於佢交唔交去bd   就係佢嘅責任!
窗佬交去bd, bd會寄信証明你做咗,但會唔會bd 抽查就唔會同單位講

引用:
原帖由 muraman 於 2022-9-12 12:18 發表
請問尾數係完工程俾,
如果你揾有牌嘅窗佬,佢入文件去bd, bd 再寄文件比你証明整左,但驗唔驗就要睇bd。如果你驚嘅睇下窗佬可唔可以收到bd 嘅文件先收尾數囉,不過好少工程佬肯等甘耐

引用:
原帖由 無盡紫色的湯圓 於 18/9/2022 17:33 發表

窗佬交去bd, bd會寄信証明你做咗,但會唔會bd 抽查就唔會同單位講
驗完窗之後    從來冇收過bd 信

引用:
原帖由 ft907 於 2022-9-19 08:28 發表

驗完窗之後    從來冇收過bd 信
啱架,就係因為你無事發生囉

最重要係同公司傾番, 大家簽約前同意就無問題.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]