• 瀏覽: 2,416
  • 回覆: 6
事情就係咁, 小弟我中三嗰年去咗讀vtc, 然後而家讀完(今年18), 升咗上高級文憑, 返咗一個星期學開始覺得冇用,唔想人生咁樣過, 但想試下其他嘢讀上去, 發現好多資格都要中六畢業同埋DSE最小5條2,中六畢業我就未必做到, 想問下由而家開始考DSE 會唔會浪費時間好唔值得或者係咪應該要讀返中四( 因為小弟係一D成績較差嘅人)

引用:
原帖由 akak 於 2022-9-13 12:29 發表
事情就係咁, 小弟我中三嗰年去咗讀vtc, 然後而家讀完(今年18), 升咗上高級文憑, 返咗一個星期學開始覺得冇用,唔想人生咁樣過, 但想試下其他嘢讀上去, 發現好多資格都要中六畢業同埋DSE最小5條2,中六畢業我就未必做到, 想問下由而家開始考DSE 會唔會浪費時間好唔值得或者係咪應該要讀返中四( 因為小弟係一D成績較差嘅人)
咁你vtc讀完嘅係乜?
高級文憑又讀緊乜科,令你覺得冇用?

引用:
原帖由 hoyh 於 2022-9-13 19:32 發表

咁你vtc讀完嘅係乜?
高級文憑又讀緊乜科,令你覺得冇用?
商業活動同西廚高級文憑

引用:
原帖由 akak 於 2022-9-13 21:05 發表

商業活動同西廚高級文憑
你應該用一年時間唔讀書,去搵唔同嘅嘢做,搵吓啲對文件(文員)、對客(銷售員)、對產品(設計員),睇吓自己性格啱邊樣,一年後再搵啲專門針對嘅課程。
因為就算俾你讀到博士,俾你一入職做CEO,你都要有業內基本概念先食得住班下屬,書本嘅知識一定係展示最理想情況,但現實條件往往唔係咁理想。

引用:
原帖由 akak 於 2022-9-13 21:05 發表

商業活動同西廚高級文憑
點解vtc商業活動又轉咗去西廚高級文憑唔啦更嘅嘢?
你本身本來鍾意煮野食?
商業活動冇一科鍾意?

直接出黎搵工搵錢好過
HD讀黎無用,晒錢晒時間,人際又煩同學又多小圈子

睇你想做咩囉 做藍領嘅直接去考牌啦

主題標籤 #dse
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]