• 瀏覽: 6,223
  • 回覆: 26
+3
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20220915/bkn-20220915140212908-0915_00952_001.html
台灣10月有機會把入境檢疫期由現行「3+4」(3天居家檢疫+4天自主防疫)改為「0+7」(免居家隔離+7天自主防疫),同時開放旅行團及自由行入境。

台灣捷足先登宣佈0+7。

要七天自主防疫, 好似係餐廳唔入得, 人多地方唔去得,車又唔撘得,咁有乜用? 去到都係坐監。

其實如果喺當地中左招,醫療費貴唔貴?

係咩可搭車
但不能堂食

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2022-9-17 11:50 發表
係咩可搭車
但不能堂食
台灣呢度係3+4,同香港一樣。3天家居隔離+4天自主觀察。

3天隔離就冇謂講,大家都知唔出得門口。但後4天就可以去好多地方,包括餐廳內用都得。但再好就不要去大型集會地方,例如演唱會等。

但下個月13號就應該開始實施0+7. 不用隔離。

只係講入境人士防疫措施放寬
都唔知會唔會開放返遊客入境

要符合一人一室

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2022-9-22 20:57 發表
而家已經放寬左,大半年前係一人一戶。即係整間房子都只能你一個人。

引用:
原帖由 我是板橋人 於 2022-9-22 21:10 發表

而家已經放寬左,大半年前係一人一戶。即係整間房子都只能你一個人。
我見這個是今天登出黎的

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2022-9-22 21:16 發表

我見這個是今天登出黎的
近半年來都係一人一室,即係一人一間房一個衛生間。今天登出嚟嘅係話10月13號應該會改為0+7。即係唔需要隔離

一樣食招啦

引用:
原帖由 我是板橋人 於 2022-9-22 21:33 發表

近半年來都係一人一室,即係一人一間房一個衛生間。今天登出嚟嘅係話10月13號應該會改為0+7。即係唔需要隔離
字面說應遵守一人一室,所以理解為兩公婆要兩間單人房了….我只是看字解義….

引用:
原帖由 omegaseiko 於 22/9/2022 21:38 發表

字面說應遵守一人一室,所以理解為兩公婆要兩間單人房了….我只是看字解義….
字面應該係咁, 所以兩公婆去台灣旅行, 起碼要玩十幾日先夠喉, 第七日後 ,兩公婆才可同一間房。

引用:
原帖由 bigcoffee 於 2022-9-22 22:43 發表

字面應該係咁, 所以兩公婆去台灣旅行, 起碼要玩十幾日先夠喉, 第七日後 ,兩公婆才可同一間房。
10月13號以後咪唔需要再一人一室囉,歡迎你哋過嚟台灣玩。

主題標籤 #台灣
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]