• 瀏覽: 2,273
  • 回覆: 11
考試係要溫曬本好厚好厚既textbook嗎??(唔係講笑認真好厚‌,太有難度啦掛,咁計要溫既野仲多過一個full time degree😅😅😅)

本study guide有咩用 (佢只係不定refer反textbook????)

D tutorial 都有D廢,睇落課本既重點都冇咩講到 (好擔心)

引用:
原帖由 Mcdhi 於 2022-9-16 09:47 發表
考試係要溫曬本好厚好厚既textbook嗎??(唔係講笑認真好厚‌,太有難度啦掛,咁計要溫既野仲多過一個full time degree😅😅😅)

本study guide有咩用 (佢只係不定refer反textbook????)

D tutorial 都有D廢,睇落課本既重點都冇咩講到 (好擔心)
乜科?

建議看past paper了解題型及溫習TMA,你會發覺有幫助。

人文科呢講,好大機會出返功課,通常睇Pass paper及TMA,以前趙博係呢時,佢主政啲科目,考試題目幾乎幾年就番抄一次,溫Pass paper一定冇走雞~

引用:
原帖由 hoyh 於 2022-9-16 23:09 發表

乜科?
那個學期 多數讀psycho相關科目

引用:
原帖由 abcde2310 於 2022-9-19 17:16 發表
建議看past paper了解題型及溫習TMA,你會發覺有幫助。
TMA 係咩東東?

引用:
原帖由 Mcdhi 於 2022-9-21 01:01 發表

那個學期 多數讀psycho相關科目
係今個學期先岩 sor 打錯

引用:
原帖由 Mcdhi 於 2022-9-21 01:03 發表

TMA 係咩東東?
功課,10學分科目有4份功課,5學分科目有3份功課。

咁大家都係唔太會溫本厚厚textbook 多數讀past paper 同 功課就夠 對嗎?

引用:
原帖由 Mcdhi 於 2022-9-21 01:03 發表

TMA 係咩東東?
其實你有冇做過功課?
TMA 都唔知係乜?

引用:
原帖由 Mcdhi 於 2022-9-21 01:07 發表
咁大家都係唔太會溫本厚厚textbook 多數讀past paper 同 功課就夠 對嗎?
厚厚textbook搵唔到重點如何溫,咪睇吓past paper及功課做吓題目囉。
細個讀書都係睇past paper過往考乜去準備架啦。

OU (宜家叫HKMU)不嬲都係易入難出架啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]