• 瀏覽: 11,436
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
睇中隻二手又驚有問題,
佢話可以上行驗,
請問係點做法?
上行驗係唔係又要比錢

引用:
原帖由 大能穫 於 2022-9-17 08:26 發表
睇中隻二手又驚有問題,
佢話可以上行驗,
請問係點做法?
上行驗係唔係又要比錢
上行check走時問題及報價或直接抺油,如果佢肯收錶就無問題!

引用:
原帖由 大能穫 於 2022-9-17 08:26 發表
睇中隻二手又驚有問題,
佢話可以上行驗,
請問係點做法?
上行驗係唔係又要比錢
簡單做法, 攞隻錶去話要改錶帶, 佢會目測外表有冇假嘢, 無先會幫你改。優點係快, 但係缺點就係唔會睇到機芯

深入啲嘅做法, 就話留低隻錶check走時防水,通常一兩日之後就會覆返你有乜嘢報價。當初收得你隻錶就已經證明隻錶外觀上係正貨。肯報埋價畀你即係話個機芯都冇問題。

但留意返佢只會睇啲部件係咪正貨, 但係唔會睇係咪對期, 買古董錶嘅話就要注意

引用:
原帖由 lalaji 於 2022-9-18 03:28 發表

簡單做法, 攞隻錶去話要改錶帶, 佢會目測外表有冇假嘢, 無先會幫你改。優點係快, 但係缺點就係唔會睇到機芯

深入啲嘅做法, 就話留低隻錶check走時防水,通常一兩日之後就會覆返你有乜嘢報價。當初收得你隻錶就已經證明隻錶外觀上係正貨。肯報埋價畀你即係話個機芯都冇問題。

但留意返佢只會睇啲部件係咪正貨, 但係唔會睇係咪對期, 買古董錶嘅話就要注意
多謝師兄

引用:
原帖由 lalaji 於 2022-9-18 03:28 發表

請問留低隻錶去14樓。walk in 可以嗎?要唔要book?

如果買一隻2018年的錶,被換了2008年的機芯。上行,咁師傅見到都唔會講任何嘢。。。

引用:
原帖由 feifeiyu 於 2022-10-5 19:48 發表
如果買一隻2018年的錶,被換了2008年的機芯。上行,咁師傅見到都唔會講任何嘢。。。
勞力士嘅serial number只係for個錶殻
機芯根本冇認,你又點知係邊一年嘅呢?

引用:
原帖由 崩潰式稱霸 於 2022-10-5 21:45 發表

勞力士嘅serial number只係for個錶殻
機芯根本冇認,你又點知係邊一年嘅呢?
所以話,買二手錶係有風險。雖然係原廠料,但可機會被換,較舊有勞損。

引用:
原帖由 feifeiyu 於 2022-10-5 23:32 發表

所以話,買二手錶係有風險。雖然係原廠料,但可機會被換,較舊有勞損。
你仲未明個因果關係,既然個殼比機芯值錢,咁又點會用新殼裝舊機芯呢?你買唔到淨機殼㗎嘛

換機芯零件只可能發生喺舊錶身上,幾隻甩皮甩骨爛鬼舊勞湊到一隻見得人嘅六神合體,你唔玩舊錶咪得,新錶(6位number)擔心呢啲根本係多餘

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]