• 瀏覽: 5,061
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
放心, 香港冬天不太冷 

大師兄,條龍點過冬呀?

引用:
原帖由 king-man 於 2022-9-19 06:03 發表
大師兄,條龍點過冬呀?
早晨!大大師兄 踏入寒冬就要 準備在一個寒冷的天氣 龍在溫度降低時 活躍度比常溫反應遲鈍 活捉他回室內的大魚缸裡 用暖管慢慢升溫到二十五度左右 要慢慢升 點看到龍適應到水溫 回復正常 看他身上的顏色同他開口食東西就可以了 

引用:
原帖由 hw1chan 於 2022-9-19 05:32 發表
放心, 香港冬天不太冷 
早晨!皇后🫅 室內沒大問題 但室外天氣變化好大 隨時睡醒 五點左右 你見到燈光下的魚池 水面還有霧化看到的話 水溫還不是太凍 但水面不見霧化就要主意 你養的細條的細條的魚 會不會凍暈在池底 

有暖管和室內就好得多了

引用:
原帖由 king-man 於 2022-9-19 09:56 發表
有暖管和室內就好得多了
最重要 是溫差 不要立即張暈的魚放落以經調好常溫的水裡 立即會抽根死亡 個人經驗

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-19 10:04 發表

最重要 是溫差 不要立即張暈的魚放落以經調好常溫的水裡 立即會抽根死亡 個人經驗
我以前在深圳天台有個魚池,夏天啲龍就好鬼靚,一到冬天用咗五千W暖管都頂唔住!

引用:
原帖由 king-man 於 2022-9-19 10:13 發表

我以前在深圳天台有個魚池,夏天啲龍就好鬼靚,一到冬天用咗五千W暖管都頂唔住!
系呀!我試過在淘佬買了四支 一千火智能暖管 幾佰蚊 放兩支落魚池 深夜簡直 不會升到溫 系搞日間 由11度升上15度左右的溫度 晚上搞二千火暖管保持12 三度左右 你信唔信我 一季電費 一萬三千幾蚊 所以大門口的石屎魚池 停止運作 現在做了水蓮同山坑魚仔 的魚池 節省電費

引用:
原帖由 4x6 於 2022-9-19 10:37 發表

系呀!我試過在淘佬買了四支 一千火智能暖管 幾佰蚊 放兩支落魚池 深夜簡直 不會升到溫 系搞日間 由11度升上15度左右的溫度 晚上搞二千火暖管保持12 三度左右 你信唔信我 一季電費 一萬三千幾蚊 所以大門口的石屎魚池 停止運作 現在做了水蓮同山坑魚仔 的魚池 節省電費
對!露天的不能養龍魚

我見到有條銀色與好靚  原來係龍魚 而家啲魚見師兄經過仲會唔會跳來跳去問你攞嘢食

引用:
原帖由 囍餅 於 2022-9-23 03:19 發表
我見到有條銀色與好靚  原來係龍魚 而家啲魚見師兄經過仲會唔會跳來跳去問你攞嘢食
星點紅龍好小跳上水面 不同青龍十條有九條跳出魚池死

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]