• 瀏覽: 6,471
  • 回覆: 17
近日96比人針對得好厲害, 地區強烈反對下巴士公司都無意現時取消96下, 但似乎網上有消息指要以行政指令交數, 從而空出總站一條坑出離, 而亦指城巴點都要比到一條坑出離比九巴係銅鑼灣設站

如果不考慮地區利益的話, 能否以觀塘一帶的一個站位, 以解決78x順站唔知總站可以擺邊的問題?

係行政主導下又唔洗理地區意願, 行政方式一換一似乎係一個較理想方向

Cut 鳩左968佢,比961放天后咪得
反正元廠咁吾鐘意968

其實968肯cut一半班次由灣仔開
我相信961繁時一半班次可以由天后開

最佳方法一係做返目前的78X,一係用78A轉277X轉乘解決,或取消路線都可以。

觀塘油塘藍田都沒有總站位,或者可以擺水泥廠門口囉

引用:
原帖由 post70 於 2022-9-20 13:41 發表
最佳方法一係做返目前的78X,一係用78A轉277X轉乘解決,或取消路線都可以。

觀塘油塘藍田都沒有總站位,或者可以擺水泥廠門口囉
其實世界唔同左, 好似以前咁968轉961都係方法, 但係居民要直車入銅鑼灣呢

其實唔止皇后山, 好多區都有咁樣要求

961的先例其實好值得推廣

引用:
原帖由 ame3738 於 2022-9-19 23:50 發表
其實968肯cut一半班次由灣仔開
我相信961繁時一半班次可以由天后開
968 天后至元朗德業街 (長線)
968A 灣仔至元朗西(短線)
961A 天后至欣田(長線)
961 山景至會展(短線)

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-20 13:59 發表

其實世界唔同左, 好似以前咁968轉961都係方法, 但係居民要直車入銅鑼灣呢

其實唔止皇后山, 好多區都有咁樣要求

961的先例其實好值得推廣
世界係唔同左。961的方式,九巴過海路線於港島設總站,已有50年。就算你係一間公司做,轉職去另一個部門,未夠1年,就係度左嘈左嘈,老闆全唔會炒魷魚啊?一樣道理。要用這種手段去改城巴那種經營方式,老闆會同意嗎?事情就是這麼簡單。

引用:
原帖由 post70 於 2022-9-21 06:58 發表

世界係唔同左。961的方式,九巴過海路線於港島設總站,已有50年。就算你係一間公司做,轉職去另一個部門,未夠1年,就係度左嘈左嘈,老闆全唔會炒魷魚啊?一樣道理。要用這種手段去改城巴那種經營方式,老闆會同意嗎?事情就是這麼簡單。
以前話50年不變,而事實上係唔變唔得。

一般人都睇到,90年代屯門就應該區區有線去銅鑼灣,而地區亦有此爭取。

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-21 10:01 發表

以前話50年不變,而事實上係唔變唔得。

一般人都睇到,90年代屯門就應該區區有線去銅鑼灣,而地區亦有此爭取。
呢個冇問題啊。就係因為有根基去做,咁就比較容易啦。好似皇后山咁,成個package的走線就係要避開原有經營者的服務範圍。要去投標就要接受這個事實,冇返幾年改唔到。而唔係成日投左標,然後好像BB哭,和人要食糖咁。

引用:
原帖由 post70 於 2022-9-21 11:02 發表

呢個冇問題啊。就係因為有根基去做,咁就比較容易啦。好似皇后山咁,成個package的走線就係要避開原有經營者的服務範圍。要去投標就要接受這個事實,冇返幾年改唔到。而唔係成日投左標,然後好像BB哭,和人要食糖咁。
所以50年不變其實任你解釋,中巴城巴港島專利當年同中巴就唔會因為協調唔開,因為本身只係睇主要經營範圍有無重疊。

你角度唔通批左48/98比城巴,中巴就唔可以94A?

反而新區本來無一物可來現有經營者?所以根本唔係50年不變問題,而係有人只係以營運商而非常居民角度,過度延伸所謂經營限制。

其實961拉入銅鑼灣睇到,居民乘客角度得利,巴士公司亦得益,居民先係本位。

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-21 11:07 發表

所以50年不變其實任你解釋,中巴城巴港島專利當年同中巴就唔會因為協調唔開,因為本身只係睇主要經營範圍有無重疊。

你角度唔通批左48/98比城巴,中巴就唔可以94A?

反而新區本來無一物可來現有經營者?所以根本唔係50年不變問題,而係有人只係以營運商而非常居民角度,過度延伸所謂經營限制。

其實961拉入銅鑼灣睇到,居民乘客角度得利,巴士公司亦得益,居民先係本位。
那是港島區當年政策上的設計嗎,而且已經過時。而現在比一間比中巴還要差好多的公司去搞,你係話事人,又會點唸呢?

成個招標,我的感覺就係逗小朋友開心,可以有線路玩,至於線路好唔好玩,話事人就採你都儍。小朋友自己決定好了

引用:
原帖由 post70 於 2022-9-21 11:15 發表

那是港島區當年政策上的設計嗎,而且已經過時。而現在比一間比中巴還要差好多的公司去搞,你係話事人,又會點唸呢?

成個招標,我的感覺就係逗小朋友開心,可以有線路玩,至於線路好唔好玩,話事人就採你都儍。小朋友自己決定好了
所以50年不變,係你角度只係有利取之,無利棄之。其實政府係專營權續約調查上,九成巴士乘客滿意服務,呢D先係客觀數據。

實際上係961睇到,運輸署態度係一直無變,純粹睇主要經營範圍有無重疊,係東鐵過海後路面配額鬆動好多就支持改線。

好多野,其實只係網友加戲。

而最後,其實你感覺,唔係從實際出法,自然唔正確。好似沙公個邊,78X行龍山明顯地快過277A 沙公乘客更傾向坐78X, 呢D就係用腳投票的結果。

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-21 11:22 發表

所以50年不變,係你角度只係有利取之,無利棄之。其實政府係專營權續約調查上,九成巴士乘客滿意服務,呢D先係客觀數據。

實際上係961睇到,運輸署態度係一直無變,純粹睇主要經營範圍有無重疊,係東鐵過海後路面配額鬆動好多就支持改線。

好多野,其實只係網友加戲。

而最後,其實你感覺,唔係從實際出法,自然唔正確。好似沙公個邊,78X行龍山明顯地快過277A 沙公乘客更傾向 ...
我一直都冇搬龍門,而係講出事實者。係有78X路段的沙頭角公路,去觀塘碼頭就係78X快啲。但問題係有唔少人去到大老山隧道就轉車。做新線也不可能一步登天,這個你也要明白。善巴現在想的總是一部登天,我投左唔合意就亂改,呢個係當權者唔應該批準的呢

引用:
原帖由 post70 於 2022-9-21 11:45 發表

我一直都冇搬龍門,而係講出事實者。係有78X路段的沙頭角公路,去觀塘碼頭就係78X快啲。但問題係有唔少人去到大老山隧道就轉車。做新線也不可能一步登天,這個你也要明白。善巴現在想的總是一部登天,我投左唔合意就亂改,呢個係當權者唔應該批準的呢
其實78X的確有客係大老山轉車。

而新線不是一步登天,而是問題係沙公都認為277A因粉嶺慢而先選78X, 78X點改根本就唔影響所謂現有經營者,因為本來現有經營者就不存在係皇后山區,也服務唔到新增人口。

皇后山根本係規劃上行政意志凌架於市場及需求。即使網上無限擴大所謂經營限制,但相關限制實際係不存在。

引用:
原帖由 054D 於 2022-9-19 10:13 發表
近日96比人針對得好厲害, 地區強烈反對下巴士公司都無意現時取消96下, 但似乎網上有消息指要以行政指令交數, 從而空出總站一條坑出離, 而亦指城巴點都要比到一條坑出離比九巴係銅鑼灣設站

如果不考慮地區利益的話, 能否以觀塘一帶的一個站位, 以解決78x順站唔知總站可以擺邊的問題?

係行政主導下又唔洗理地區意願, 行政方式一換一似乎係一個較理想方向
消息指96行政指令交數不是騰空站坑,而係怡和街quota

但有傳聞指96部份班次喺希慎廣場有三十幾四十人上車,而96蝕錢程度據聞冇5X咁差

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]