• 瀏覽: 19,353
  • 回覆: 109
相信,無人敢話Maradona唔係球王

之但係,Maradona比起Messi更矮,更單蹄馬⋯⋯

曾經,有記者問,點解Maradona唔練埋隻右腳。結果,Maradona敬回,就係因為佢得隻左腳都夠贏,先叫球王。

Maradona被稱為球王,同佢是否單蹄馬零關係(至於某Pok話單蹄馬做唔到球王,證明佢根本唔識踢波);Maradona貴為球王,係因為佢技術、感染力,同成就都達到足球界的癲峯。

當時與Maradona同一年代的頂級巨星仲有Platini, Gullit, Van Basten, Hagi⋯⋯但只有Maradona被叫做球王,足證球王這稱號同入幾多波,有幾多歐冠,有幾多聯賽冠軍無太大關係。

另外,用入球多少去衡量一個球員嘅能力,絕對膚淺非常。最有技術、能力嘅球員,不一定踢中鋒位,更多時候會被委派踢委派踢踢進攻中場,負責串聯同組織。

引用:
原帖由 minis.marco 於 2022-9-20 00:55 發表
相信,無人敢話Maradona唔係球王

之但係,Maradona比起Messi更矮,更單蹄馬⋯⋯

曾經,有記者問,點解Maradona唔練埋隻右腳。結果,Maradona敬回,就係因為佢得隻左腳都夠贏,先叫球王。

Maradona被稱為球王,同佢是否單蹄馬零關係(至於某Pok話單蹄馬做唔到球王,證明佢根本唔識踢波);Maradona貴為球王,係因為佢技術、感染力,同成就都達到足球 ...
其實古烈治,雲巴士頓,赫傑應算馬勒當拿後輩

引用:
原帖由 hkpapa852 於 2022-9-20 00:59 發表

其實古烈治,雲巴士頓,赫傑應算馬勒當拿後輩
同期應該係
薛高 笠臣 路明尼加 柏天尼
嗰班

以前d波好睇,國國都有出色既球員

朗迷不會認同

引用:
原帖由 返工會暈 於 2022-9-20 02:39 發表

同期應該係
嗰班
嚴格來說, 薜高, 路明尼加及柏天尼係馬勒當拿前輩, 比佢早幾年出道, 1978年世界盃呢3人已經參賽, 馬勒當拿當時只有17歲, 阿根廷教練文諾迪認為佢太年輕唔選佢打世界盃.

睇波着眼入波
同睇女人睇對波
一樣咁膚淺
口腔期小DD

走去同POKGUY仔計較做咩呢
佢有邊忽識波呀

引用:
原帖由 返工會暈 於 2022-9-20 02:39 發表

同期應該係
嗰班

Pok guy 仔會問:老馬有冇贏過歐國杯🤣

馬勒當拿公認單蹄馬,但你睇吓佢用右腳痴波/推波/cup波/撥波果下順到右腳球星都無佢咁爽

梅西先係。

引用:
原帖由 lfc_gerrard 於 2022-9-20 08:04 發表
Pok guy 仔會問:老馬有冇贏過歐國杯🤣
之後再問有冇贏過英超

李健和先係球王

你唔識唔好亂 up

香討球王係托利斯, 謝拉特,佐敦軒達臣,沙拿,雲迪碧黑,高譜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]