• 瀏覽: 21,936
  • 回覆: 17
港鐵站周不時都有人企係個閘口查飛,當然乘客咁多,佢地限於人手根本冇辦法可以每個人都查。見佢地好多時都只係揀人去查飛。
但真係唔明,明明佢都睇住我嘟卡入閘,咁都要截停我查飛?
特別係喺趕時間,本身已經急步行緊,但仲要截停你嘅時候,真係會好燥!
明明咁多人,點解咁都揀中我嚟飛!我張八達通仲要好明顯咁拎起手,似係搭霸王車咩?有時真係好想知道佢地隨機抽樣查飛嘅準則係咩?

引用:
原帖由 暗人不做明事 於 2022-9-21 16:14 發表
港鐵站周不時都有人企係個閘口查飛,當然乘客咁多,佢地限於人手根本冇辦法可以每個人都查。見佢地好多時都只係揀人去查飛。
特別係喺趕時間,本身已經急步行緊,但仲要截停你嘅時候,真係會好燥!
明明咁多人,點解咁都揀中我嚟飛!我張八達通仲要好明顯咁拎起手,似係搭霸王車咩?有時真係好想知道佢地隨機抽樣查飛嘅準則係咩?
聽說查票組有退役紀律部隊做

引用:
原帖由 victorwong888 於 2022-9-21 16:43 發表

聽說查票組有退役紀律部隊做
咩人都有

引用:
原帖由 暗人不做明事 於 2022-9-21 16:14 發表
聽講係根據之前某段日子張卡有冇跳過閘來抽撚樣查

多數查d人有冇用了樂遊咭優惠
即係2蚊搭車果d

照下鏡就知答案

如果係我,一定專揀靚女嚟抽查。

如果係我,一定專揀黑衫黑口罩嚟抽查

羅友卡,跳集失敗,無得救

親眼見過幾次有啲死曱甴做拍卡動作扮拍咗卡撞閘出, 

很多人坐2蚊搏大暮

地鐵查飛係睇你有冇用小童飛.....
只要你一用小童飛出閘, 個閘會著燈, 自然就人埋黎逗你.

引用:
你一用特惠價乘車,不論你係唔係合資格用學生、小童、長者、殘疾優惠,只要過閘機嗰陣特惠登著就會有機會比人查,唔想比人查就一係比正價,一係唔好搭,OK?

引用:
你嗰張係咪特惠票?

當你趕時間果陣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]