• 瀏覽: 9,713
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
我想自駕遊這三個地方,駕車方便,同仲有咩境點🙏🙏🙏

引用:
原帖由 tnnng0112 於 2022-9-22 11:42 發表
我想自駕遊這三個地方,駕車方便,同仲有咩境點🙏🙏🙏
這地方我曾自駕遊2次。景點都是  白川鄉  高山  金澤 富山等地。
但如果冬天必須要租雪胎。及 名古屋去高山比較多隧道。會比較費精費。

淨係靜岡的伊豆半島、熱海同御殿場都可以玩三日兩夜,還有秘景「奧大井湖上」同浜松

另外住平湯溫泉,入上高地玩一日都吾錯。

引用:
原帖由 siesiuy 於 22/9/2022 01:39 PM 發表

這地方我曾自駕遊2次。景點都是  白川鄉  高山  金澤 富山等地。
但如果冬天必須要租雪胎。及 名古屋去高山比較多隧道。會比較費精費。
想問下還車時係咪要去返起初租車過邊?🌝

引用:
原帖由 miuchiwing 於 23/9/2022 03:24 發表

可異地還車但須附加費用

引用:
原帖由 siesiuy 於 2022-9-22 20:39 發表

試過一落機直踩金澤真係好攰,隧道又多,最長果條十幾公里

引用:
原帖由 miuchiwing 於 2022-9-23 03:24 發表

如果在 豐田租車是可以的。其它租車公司不一定可以。

引用:
原帖由 uncle9nine 於 2022-9-23 10:59 發表

試過一落機直踩金澤真係好攰,隧道又多,最長果條十幾公里
而且當地的隧道光線又暗,一光一暗會另你非常彼倦。不過隧道邊舖了凹凸磗,如偏離車道會將你震醒。

引用:
原帖由 siesiuy 於 23/9/2022 05:38 AM 發表

如果在 豐田租車是可以的。其它租車公司不一定可以。
有興趣自駕遊再問下有冇啲靠譜租車平台介紹下呢,文件係咪有國際車牌就租得?🤔

引用:
原帖由 西九花花獅子 於 2022-9-22 22:58 發表
淨係靜岡的伊豆半島、熱海同御殿場都可以玩三日兩夜,還有秘景「奧大井湖上」同浜松
冇揸車呢?

去白川鄉,點可以唔浸溫泉?

近近地去下呂溫泉(坐火車去亦得),高山亦有溫泉;如果揸車就去遠少少,奧飛驒溫泉鄉

睇你去幾多日啦 每個地方都可以玩起碼一星期

引用:
原帖由 miuchiwing 於 2022-9-24 00:04 發表

有興趣自駕遊再問下有冇啲靠譜租車平台介紹下呢,文件係咪有國際車牌就租得?🤔
文件祗要花費$80元在運輸署攞國際牌即可。
豐田租車我覺得車輛較新,支援最好及可指定車款。我試過在 高山 撞車返到豐田後又俾另一部車我用。但 豐田價錢稍貴。
Times 我在 米子租過2次,主要是它包埋雪胎。車也不錯。
日產祗租過一次,車不及 豐田好。
另 Budget 及 格安 價錢算平。但主意是 格安祗 曰文版網頁平,如轉去中文版就會貴。
http://toyotarent.tw/main/main.html
https://www.tabirai.net/car/?utm ... HmEzs00000006576005

如果北陸自駕, 記得買埋CEP expressway pass ! 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]