• 瀏覽: 22,132
  • 回覆: 129
  • 追帖: 1
新女同事返咗兩個禮拜工左右唔知係佢唔好彩定係帶佢嗰個 (同事A)有心玩佢,見到新同事同一份文件改起碼5次以上
今朝佢交完份文件畀帶同事A,鬧兩句又拎返份文件返埋位再改過

佢坐我附近,隔住airpod都聽到有喊聲先見到個女同事一邊改文件一邊喊…
覺得佢有少少慘,到底要錯成點先可以同一份文件改咁多次?
遞張紙巾畀佢嗰陣畀同事A見到,鬧個女同事喊咩喊,你唔錯咪唔使改嚟改去囉,我係咁幫你睇我都未喊呀!
女同事畀佢喊完連喊都唔敢喊,呻完鼻涕繼續改佢份文件

出嚟做嘢就係咁,做錯嘢唔係每個人都咁nice會鍚住你嚟話,出嚟做嘢第一樣要學嘅應該係抗壓能力至少唔好係咪都喊先
不過咁搞法,唔知女同事會唔會好快唔做

同事A都過份呀

引用:
原帖由 無心睡眠 於 22-9-2022 13:30 發表
新女同事返咗兩個禮拜工左右唔知係佢唔好彩定係帶佢嗰個 (同事A)有心玩佢,見到新同事同一份文件改起碼5次以上

佢坐我附近,隔住airpod都聽到有喊聲先見到個女同事一邊改文件一邊喊…
遞張紙巾畀佢嗰陣畀同事A見到,鬧個女同事喊咩喊,你唔錯咪唔使改嚟改去囉,我係咁幫你睇我都 ...
其實係現在D新人唔鬧得, 問心我們以前做野邊個冇比人鬧過??  唔通一開始就熟悉所有公司運作?
一樣比上司鬧到死, 但咁樣先真係令自己做野更小心!  

1) 對方有冇無理取鬧, 你同我都唔知道, 因為我們不在現場;
2) 樓主都講左, 個新女同事做錯野, 一份文件改起碼5次以上, 如果佢有留低上次個幾份比人話錯既文件核對一下才交, 而且又有証明佢有跟A小姐要求做事;
3) 唔通咁小事搵個經理定人事部去介入處理??  佢做左2星期, 炒左佢都唔洗一日~

唔通喊就可解決問題? 定轉工再搵個唔會鬧既上司?
到時搵到個唔會鬧既上司, 但咩都比哂你做又冇指示, 到時咪又喊爆??

所以樓主講得中肯啦~  做多幾年野, 改下心態~

引用:
原帖由 無心睡眠 於 2022-9-22 13:30 發表

遞張紙巾畀佢嗰陣畀同事A見到,鬧個女同事喊咩喊,你唔錯咪唔使改嚟改去囉,我係咁幫你睇我都 ...
咁,嗰同事A,有無講清楚佢想要嘜和點改先

引用:
原帖由 fc80 於 2022-9-22 15:03 發表

其實係現在D新人唔鬧得, 問心我們以前做野邊個冇比人鬧過??  唔通一開始就熟悉所有公司運作?

做多幾年野, 改下心態~
不只新人唔鬧得,舊人也如是。

當你上級勁鬧你,你也可能會喊或發脾四

交文件俾上司,有咩錯處一次過睇哂落remark 架啦,邊可能改咁多次,肯定係同事A一睇到錯就鬧佢叫佢改,根本就冇睇哂份文件。

俾機會你上

試過教一個新人, 係學校做左10年秘書, 但excel唔識, word唔識, 連會議記錄都唔識。 打一份報價講曬錯咩, 佢永遠只係改第一個講出既錯既地方, 者係份文件錯10個地方, 佢改完俾我睇, 只係改左第1項, 但2-10項係無改過, 寫埋都係咁, 真係佢喊出黎後我都好想喊

引用:
原帖由 naniking 於 2022-9-22 15:57 發表
俾機會你上
靚就追啦。

引用:
原帖由 Babi789 於 22-9-2022 15:40 發表

不只新人唔鬧得,舊人也如是。

當你上級勁鬧你,你也可能會喊或發脾四
咁你自己有冇做錯野先?  

咁喊完/發脾四完, 你咪一樣照做份工,除非你搵個新老板

我又未比人勁鬧囉~

新同事你唔熟
但你識舊嗰個
你認為錯在邊個?

引用:
原帖由 fc80 於 2022-9-22 15:03 發表

做多幾年野, 改下心態~
講真新手做錯好平常,下下比人鬧邊有心機做,唔好講乜邊個無比人鬧過,只係有耐性教新人既人唔多,教人方法千萬種

引用:
原帖由 無心睡眠 於 2022-9-22 13:30 發表

即時帶佢去安慰吓

有耐性教新人既人唔多, 我都明白一定要互相專重!  

所以D新人咪做做下走, 自己做番哂, 你都見到有人出post, 笑左~

欺人太什 

叫佢來我公司做, 我請佢. 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]