• 瀏覽: 13,024
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
+25
暫時嚟講算最難忘,因為…..

靚蟹八磅,不過食之前去大統華 check 過….. 嘩!又創新高!

就咁買都$80磅,唔係娘親鍾意食嘅話,no way!

就嚟呢間 Baby 版主介紹嘅酒樓,試下佢嘅 King Crab!

新鮮嘅好難唔好食,有兩大碟腳,真咁食都飽晒。

蟹身又係椒鹽,不二之選。

蟹蓋炒飯,即係平時食開嘅瑤柱蛋白炒飯,不過呢次加咗啲蟹子。炒得乾身,正!

就咁加隻沙薑雞算咯,飽晒。

得意甜品,睇到人哋嘅係五餅二魚!

返到香港一定要食多啲皇帝蟹,原來香港真係算抵食!香港見!

Thx for watching!

阿媽食得開心嘅
貴有乜所謂啫
又唔係俾唔起.......

我而家都冇機會同阿媽一齊食飯咯🥲

香港好多人唔識得食 King Crab

係 Canada 真係好食好多!

引用:
原帖由 f1kon 於 2022-9-22 14:36 發表

靚蟹八磅,不過食之前去大統華 check 過….. 嘩!又創新高!

...
我次次臨上飛機之前,
就會去大統華執個熟食,
hand carry 上飛機食…好過食飛機餐吖…

產地應該有分別。

引用:
原帖由 f1kon 於 2022-9-22 14:36 發表

...
好~~~正

引用:

...
想當年個個禮拜六晚去酒樓食粉絲蟹煲(dungeoness crab)

正呀

引用:
原帖由 wsp 於 2022-9-22 14:38 發表
阿媽食得開心嘅
貴有乜所謂啫
又唔係俾唔起.......

我而家都冇機會同阿媽一齊食飯咯🥲
真係要珍惜同家人相處嘅時間!

話時話,地產 AA haters 未瞓醒!咁耐藍GG 仲未出現!

引用:
原帖由 ah_wil 於 2022-9-22 15:01 發表
 香港好多人唔識得食 King Crab

係 Canada 真係好食好多!
喺香討有版友教授食真正靚皇帝蟹!

引用:
原帖由 番鹼水煲通粉 於 2022-9-22 15:02 發表

我次次臨上飛機之前,
就會去大統華執個熟食,
hand carry 上飛機食…好過食飛機餐吖…
以前係去斬隻燒鵝上機食。

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2022-9-22 15:05 發表
產地應該有分別。
阿拉斯加嗰度啲靚啲!

引用:
原帖由 ltho3k 於 2022-9-22 15:09 發表

好~~~正
下次食就係喺香港喇!

引用:
原帖由 clamchowder 於 2022-9-22 17:42 發表

想當年個個禮拜六晚去酒樓食粉絲蟹煲(dungeoness crab)
係,嗰時啲加拿大肉蟹平到不得了!

主題標籤 #酒樓
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]