• 瀏覽: 2,914
  • 回覆: 14
  • 追帖: 3
+2
請問係咪可以用釘膠,如果金屬面積比較細,會唔會痴唔實?下面幅圖細既四方係金屬,木板就60x40cm

唔該大家

引用:
原帖由 wongwingyan 於 22/9/2022 14:36 發表
請問係咪可以用釘膠,如果金屬面積比較細,會唔會痴唔實?下面幅圖細既四方係金屬,木板就60x40cm

唔該大家
如果你嗰幾件金屬純粹係裝飾用嘅 (不用作受力)  用釘膠黐實咪得囉

點解要痴塊木板上去

引用:
原帖由 wongwingyan 於 2022-9-22 14:36 發表

唔該大家
係咩用途?

引用:
原帖由 wongwingyan 於 2022-9-22 14:36 發表

唔該大家
知道天秤幾條人命既教訓未..  要core 窿穿絲杆收螺絲.

引用:

唔該大家
小朋友勞作?

引用:

唔該大家
木紋紙

其實係想用木板封窗,想用金屬角碼上左窗邊既牆先,再用木板痴上去,然後再批灰油油

木板牆痴金屬
用萬能膠

引用:
原帖由 wongwingyan 於 2022-9-22 18:20 發表
其實係想用木板封窗,想用金屬角碼上左窗邊既牆先,再用木板痴上去,然後再批灰油油
會唔會用石糕板好d呢

引用:

唔該大家
用萬能膠即黃膠最耐用,廚房櫃防火板鋼板可以幾十年都吾甩。

引用:
原帖由 wongwingyan 於 2022-9-22 17:20 發表
不用角碼都得
窗己封玻璃
窗框牆角釘上四方框木方
面木板收螺絲去木方

用木方撐木框 釘木板 唔係方便啲咩?

用白鐵板好過…

引用:
原帖由 wongwingyan 於 2022-9-22 18:20 發表
痴板上牆仲批灰油油?點解唔成間房痴 D 有設計的板上去呢?料錢幾十蚊一平方米又唔係貴,加埋可以直接痴/釘落水泥牆,唔使批蕩,整體價錢同乳膠漆/牆紙差唔多但系壽命長幾倍,長遠計慳好多:

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]