• 瀏覽: 57,968
  • 回覆: 29
  • 追帖: 3
屋企黎緊會裝修屋企人叫我負責返自己間房諗下想點執, 主要我想換衣櫃同床架
不過我諗左好耐都諗唔掂應該搵傢俬舖訂造定係度好size買現成就算, 因為有朋友同我講佢早幾日訂造張床可能關冷縮熱漲事, 佢話宜家張床有D位已經爆爆地.....
訂造傢俬預到D位岩岩好尼D問題係咪避免唔到??? 問過訂造傢俬貴一大截, 如果好快爛的話有D唔抵....

訂造都唔一定要貼到實一實既, 留個1-2cm點都要既

緊係淘寶訂做啦,比香港現成價錢更平!部分集運提供安裝服務,或者自己安裝都得!

鐘意現成傢俬
mix and match
隨時三五七年可以變
不要又free出去
大把人要夠環保

引用:
原帖由 惹火栗子 於 2022-9-22 16:10 發表
屋企黎緊會裝修屋企人叫我負責返自己間房諗下想點執, 主要我想換衣櫃同床架
不過我諗左好耐都諗唔掂應該搵傢俬舖訂造定係度好size買現成就算, 因為有朋友同我講佢早幾日訂造張床可能關冷縮熱漲事, 佢話宜家張床有D位已經爆爆地.....
訂造傢俬預到D位岩岩好尼D問題係咪避免唔到??? 問過訂造傢俬貴一大截, 如果好快爛的話有D唔抵....
買現成

二手有啲都幾好

屋細就訂造, fit哂打埋膠, 唔會有塵有昆蟲好好多
大屋就櫃都係訂造, 床/床頭櫃等活動櫃就現成

引用:
原帖由 惹火栗子 於 2022-9-22 04:10 PM 發表
有錢就訂做 冇錢就買現成

我個主人房地台床連櫃

同埋小朋友上床下櫃

埋單差不多要6萬

慳位就定做,但係貴。

而家新 D 屋相信只適合訂造

引用:
原帖由 teddy88hk 於 2022-9-24 02:42 發表

有錢就訂做 冇錢就買現成

我個主人房地台床連櫃

同埋小朋友上床下櫃

埋單差不多要6萬

反而無錢要訂造
無錢的人通常屋細
現成不合位
訂造是唯一選擇

訂造傢俬可自選材質,呎寸(會影響空間感),面板,顏色及間隔,價錢當然高啲。
現成傢俬,規格化。

有d傢俬我覺得可買現成,
例如 床架,地櫃,梳化。

訂造多數是廚櫃,廁所吊櫃,客廳C字櫃,會一體化啲,感覺冇咁雜。

當年新屋入伙,因想慳錢,廚櫃,爐頭,廁所吊櫃地櫃就訂造,會fit啲。
其他傢俬買現成,床架,衣櫃,上下格床,電視櫃,用咗廿年。

訂造比較靈活, 色尺寸有得較. 現成平, 但係D野FIX死曬.
呢個星期頭先訂完張床同買左個現成電腦櫃.
事前問左兩間傢私舖, 如果現成無貨要2個星期送到, 訂造就差唔多25日, 佢地話宜家全部唔係坐車落來, 而係要坐船落來

房間尺寸充足當然買現成會比較理想
可以睇過實物大小 顏色 摸過質地等等
而且價錢通常會平過其他地方訂造

但如果地方唔大買唔到啱用現成
咁就唯有訂造

引用:
原帖由 christ201430 於 2022-9-24 10:54 AM 發表

反而無錢要訂造
無錢的人通常屋細
現成不合位
訂造是唯一選擇
間房

如果連6x3呎床架都入唔到

咁就真係訂做喇

劏房都唔會劏到咁細掛

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]