• 瀏覽: 23,591
  • 回覆: 46
引用:
原帖由 天意弄人 於 2022-9-22 17:07 發表

因為我見佢係請全職先apply去interview
搵過份算啦

引用:
原帖由 小小核心 於 2022-9-23 18:28 發表

算把啦!佢都講到咁mean,入到做全職都唔方好受。
驚佢百般刁難

佢係咩講返話呀!
意思係話你做得慢,
唔係點解唔請你喎

引用:
原帖由 小豆油 於 2022-9-23 13:03 發表
下次搵工唔好咁講啦
可以同佢講返.....可以做慢D嘅!👌

引用:
原帖由 天意弄人 於 2022-9-22 16:10 發表
最近揾緊全職,見左份工,個老細問我,如果畀呢樣野你做,你幾耐會做好呢?因為我之前都有做過類似嘅野,只係用左半日就搞掂。老細聽到就好意外咁,佢就話︰咁快手,咁我請你做全職好似唔係好抵啵,仲問我有冇興趣做freelance或者part time幫佢手。  
我心諗︰咁我咪唔抵蝕晒囉!  所以就話我都係想做全職。
之後佢就話考慮下再通知我。

距離面完試已經過左一個禮拜有多,但係都未有通知 ...
世界上又唔係得呢份工,感覺佢搵你笨柒

引用:
原帖由 天意弄人 於 2022-9-22 16:10 發表
最近揾緊全職,見左份工,個老細問我,如果畀呢樣野你做,你幾耐會做好呢?因為我之前都有做過類似嘅野,只係用左半日就搞掂。老細聽到就好意外咁,佢就話︰咁快手,咁我請你做全職好似唔係好抵啵,仲問我有冇興趣做freelance或者part time幫佢手。  
我心諗︰咁我咪唔抵蝕晒囉!  所以就話我都係想做全職。
之後佢就話考慮下再通知我。

距離面完試已經過左一個禮拜有多,但係都未有通知 ...
搵過另外一份工見喇
LEE D 老闆唔洗恨
或者有人俾佢請左之後,旺季就俾個職位佢,淡季就炒左佢
而家出面好多公司都係咁...

擺到明係想請啲part-time唔使有福利俾人咁搵笨嘅工你有自己嘅能力再搵過份好過啦就算俾你呢度做全職佢都唔會比多人工

引用:
原帖由 高佬中坑 於 2022-9-24 07:04 發表

全地球得一份工咩!揾過份啦!
對!

膠路難行,每日一膠

老吹作古仔

咁都得。。。

根本佢係請part time

所以故事教訓我哋,現代社會嘅老闆,其實只係著重金錢利益及著數啫,面試只係吹水會。

樓主, 未必係你諗嘅原因而唔請你嘅, 可能, 有另外嘅candidate, 比你更好呢

你都未問條件, 點解咁快拒絕?
做Freelance都有好處, 比較自由, 也可以繼續搵工, 搵到份啱, 再決定一齊做, 還是放棄這份freelance.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]