• 瀏覽: 8,570
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
+6
師傅用左呢隻門鉸,想問一下大家呢個品牌好唔好?一般家用掂唔掂?

我都唔識

去了旺角五金鋪買 Yale(耶魯)門鉸,拎上手夠重.

引用:
原帖由 frankyou 於 2022-9-22 10:24 PM 發表
我都唔識

去了旺角五金鋪買 Yale(耶魯)門鉸,拎上手夠重.
我都知Yale係好野👍,但而家我呢隻唔知會唔會好流😁

引用:
原帖由 修理地皮專家 於 2022-9-22 21:13 發表
師傅用左呢隻門鉸,想問一下大家呢個品牌好唔好?一般家用掂唔掂?
如果有要求就應該自己買,SUS304喺日本JIS標準,德國DIN標準喺X5CrNi1812,德國WN標準喺1.4303,又Germany又SUS304D你話喺乜? 咪就係淘佬雜牌囉

用咗就算啦!

唔生銹就👍

引用:
原帖由 Akeem 於 2022-9-22 11:15 PM 發表

如果有要求就應該自己買,SUS304喺日本JIS標準,德國DIN標準喺X5CrNi1812,德國WN標準喺1.4303,又Germany又SUS304D你話喺乜? 咪就係淘佬雜牌囉
我其實都冇咩特別要求,只是唔大差就ok, 斷估最小用到4-5年吧😁

引用:
原帖由 修理地皮專家 於 2022-9-22 21:13 發表
請問你隻門鉸裝的位置,好似和一般有分別,抑或你隻門好厚?

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2022-9-23 06:41 AM 發表

請問你隻門鉸裝的位置,好似和一般有分別,抑或你隻門好厚?

同一般冇分別呀~可能影相角度問題令你誤會

引用:
原帖由 修理地皮專家 於 2022-9-23 07:12 發表

同一般冇分別呀~可能影相角度問題令你誤會
中間果隻較一般會裝上小小,你果隻就平均裝

門鉸冇咩技術,鋼夠厚就得,部分牌子將貨就價,整D 1.6-2mm厚的(大概3蚊一隻),用耐左變形度門會跌左少少落黎,有可能個鎖會鎖唔到之類的問題,如果係空心門就冇麥所謂,實心門買 3mm 型號其實只要係304不銹鋼(大概10幾蚊一隻),雜牌都係ok,用10零20年冇問題,唔一定要 yale 個 D 貴嘢,你睇下下面兩張圖,正常人都知邊隻得:

估唔估到邊隻 3 蚊?🤣

引用:
無謂執著門鉸品質...基本上大同小異..
不如研究門鉸是否足夠....

較位中間連粒白色尼龍介子都無,唔好話啤鈴,
用耐咗無油咪唧唧聲囉!
師父同你裝幾多隻較?是否上面二隻下面一隻,呢樣最基本,如果咁都無就死得!

引用:
原帖由 馬路肥弟弟 於 2022-9-23 12:46 PM 發表

中間果隻較一般會裝上小小,你果隻就平均裝
我都好似係你所講既安裝方法

冇辦法,d師父通常貪就手,樓下5金鋪賣乜料佢就買乜,冇理由買隻門較由元朗跑去旺角買,照睇佢個樣都可以,都已經係幾好啦,5年以上應該冇問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]