• 瀏覽: 8,888
  • 回覆: 17
新手一問係咪越早訂機票住宿越便宜?因為擔心香港的政策改來改去,所以一直係噉拖,但我今日見去歐洲啲機票加曬價

引用:
原帖由 al511 於 2022-9-24 11:28 發表
新手一問係咪越早訂機票住宿越便宜?因為擔心香港的政策改來改去,所以一直係噉拖,但我今日見去歐洲啲機票加曬價
唔係,係睇供求。
如果其他航空公司恢復航班,供應多返,機票就會平。
現在EK都無直航去杜拜(全部去曼谷轉),你期望機票點會平?
仲要幾乎全大陸d人去歐洲都走落來香港搭,點會平?
疫情前,EK每日兩班航班去杜拜,另加一班去曼谷(之後再飛杜拜),呢3班機都造就咗4-5千蚊就可以去一轉歐洲的機會。
今年3月底cut防疫監的日數(21日減到7日),機票已經開始貴。
可況現在無疫監,唔加3-4倍就無天理。
你要知道,EK係被整蠱最慘的一間航空公司(沒有之一)。
每次飛2日,之後就停7日,無間輪回。
d客戶服務就成日坐係度幫d人客改航班熔斷機票。
我試過打,無一次係會早過90分鐘可以接通。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2022-9-24 11:43 AM 發表

唔係,係睇供求。
如果其他航空公司恢復航班,供應多返,機票就會平。
現在EK都無直航去杜拜(全部去曼谷轉),你期望機票點會平?
仲要幾乎全大陸d人去歐洲都走落來香港搭,點會平?
疫情前,EK每日兩班航班去杜拜,另加一班去曼谷(之後再飛杜拜),呢3班機都造就咗4-5千蚊就可以去一轉歐洲的機會。
今年3月底cut防疫監的日數(21日減到7日),機票已經開始貴。
可況現在無疫監,唔加3- ...
因為月初睇法國轉機個價錢(同一時間同一個航班) 同今日睇爭成200文以上

我見而家Swiss 都平 唔算貴住

引用:
原帖由 bloomwood 於 2022-9-24 02:55 PM 發表
我見而家Swiss 都平 唔算貴住
我就係睇緊swiss,不過佢海鮮價日日唔同,我其實想一早定,不過擔心香港政府 改來改去,又擔心到時冇位,想打電話去問仲有幾多 機位十問九唔知( 以前打電話問國泰即刻知)

引用:
原帖由 al511 於 2022-9-24 14:45 發表

因為月初睇法國轉機個價錢(同一時間同一個航班) 同今日睇爭成200文以上
我星期一買咗12月去德國嘅機票,琴日check貴咗600蚊!

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-9-25 12:34 PM 發表

我星期一買咗12月去德國嘅機票,琴日check貴咗600蚊!
我睇返過往記錄,嗰200文應該快閃優惠,我搞錯咗唔好意思

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-9-25 12:34 發表

我今個月先買去Budapest下個月
6800來1回Turkish airline都算平

引用:
原帖由 時光五缺 於 2022-9-25 10:33 PM 發表

我今個月先買去Budapest下個月
6800來1回Turkish airline都算平
1.Budapest好似幾靚
2.想請教轉機有什麼要注意?
thx

我大約一個月前買咗12月中出發1月頭返直航倫敦機票,約HK$11k…..剛剛check 下發現依家要HK$40k!

引用:
原帖由 al511 於 2022-9-25 23:54 發表

1.Budapest好似幾靚
2.想請教轉機有什麼要注意?
thx
不要選2小時以下, 分分鐘轉唔切..
如果1st flight delayed, 最少2.5hr

引用:
原帖由 Boop-boop 於 2022-9-26 09:16 PM 發表
我大約一個月前買咗12月中出發1月頭返直航倫敦機票,約HK$11k…..剛剛check 下發現依家要HK$40k!
坐轉機

引用:
原帖由 時光五缺 於 2022-9-26 11:12 PM 發表

不要選2小時以下, 分分鐘轉唔切..
如果1st flight delayed, 最少2.5hr
我去 兩笪地方,歐洲廉價航空都係幾百文,但是需要一早預訂嗎?因為不知道 第一笪地方玩 幾耐
謝謝你回復

疫情後機票真係海鮮價變化很大,講供求。
疫情前,早訂通常會平啲。不過到臨近時, 可能航空公司或者旅行社將啲扣起嘅機票放返出嚟又會有驚喜

早訂會平好多, 可能差成千幾-2千幾蚊
不過我呢排冇咩錢, 逼住遲啲先買

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]