• 瀏覽: 7,485
  • 回覆: 13
+2
之前有網友出帖問

電腦椅的坐墊皮面裂開可否重新掹過

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30749608&page=1&pid=551810777#pid551810777

諗起有版友亦都問過關於翻新梳化,頭先外出見到維修梳化阿叔開檔,拎咗張咭片亦問過吓 3 座位翻新( 只係更換坐位部份真皮 )連埋維修凹陷,大約要 2000 蚊

引用:
原帖由 boss.tseung 於 2022-9-24 17:48 發表
之前有網友出帖問

電腦椅的坐墊皮面裂開可否重新掹過

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30749608&page=1&pid=551810777#pid551810777

諗起有版友亦都問過關於翻新梳化,頭先外出見到維修梳化阿叔開檔,拎咗張咭片亦問過吓 3 座位翻新( 只係更換坐位部份真皮 )連埋維修凹陷,大約要 2000 ...
香港計人工加料錢算平,大陸就睇下咩真皮,以下係頭層牛皮三人位(180cm)的價錢:

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-9-24 18:30 發表

香港計人工加料錢算平,大陸就睇下咩真皮,以下係頭層牛皮三人位(180cm)的價錢:

新買平過維修

引用:
原帖由 顏金瓶 於 2022-9-24 18:47 發表

新買平過維修
睇咩款啦,我個張左/中電動,加右貴妃電動,都係三個人梳化頭層牛皮,不過就要3千6蚊囉!

引用:

新買平過維修
我都覺得係

真皮?無乜可能俾真皮你。

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-9-25 17:41 發表
真皮?無乜可能俾真皮你。
淘寶講明【半真皮(頭層牛皮)】個D,坐的部分係真系頭層牛皮,一睇就知同其他部分的人做皮唔一樣,用幾年就會發現,坐的部分冇事,其他部分開始裂開!所以淘寶梳化,一般都係頂到5至8年。除非你買全頭層牛皮,不過貴一倍以上,我就寧願幾年換一次梳化啦!

香港個D真皮,不論係新買定係修理,如果冇講真皮類型,就好可能係用真皮碎壓出黎的所謂真皮,相對容易爛,應該頂唔到3年,所以比2千蚊雖然平,都唔值!

買過新好過啦

左右為難!買新要揾人掉舊、維修又怕麻煩、兩樣都要搬搬抬抬。一字記之曰「煩亅。

引用:

新買平過維修
同意

某牌子電動按摩椅幾萬蚊一年唔夠都係爛曬啲人造皮

大約6~7年前買左張真皮梳化(只係前面係真皮),用左3~4年已開始脫色, 吾打算修整,
最後去姨媽傢私買左張梳化床, 吾再用所謂真皮

睇下用咩皮, 如果真油臘皮, 三座位起碼用二張整張皮, 我估做要80-100平方尺, 一平方尺20hkd.

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-9-25 19:57 發表

淘寶講明【半真皮(頭層牛皮)】個D,坐的部分係真系頭層牛皮,一睇就知同其他部分的人做皮唔一樣,用幾年就會發現,坐的部分冇事,其他部分開始裂開!所以淘寶梳化,一般都係頂到5至8年。除非你買全頭層牛皮,不過貴一倍以上,我就寧願幾年換一次梳化啦!

香港個D真皮,不論係新買定係修理,如果冇講真皮類型,就好可能係用真皮碎壓出黎的所謂真皮,相對容易爛,應該頂唔到3年,所以比2千蚊雖然平,都唔值!
我茲曼尼半真皮最平grade
so far 用左十幾年無事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]