• 瀏覽: 3,698
  • 回覆: 43
我有2,3隻窗成年無打開過, 唔知係唔係對太陽, 熱到D窗邊膠溶到痴實左個窗 , 打開唔到(窗較應該無問題)
試過用WD40都唔得, 有無CHING 知道點解決呢? THX

引用:
原帖由 IwinU 於 2022-9-26 11:20 發表
我有2,3隻窗成年無打開過, 唔知係唔係對太陽, 熱到D窗邊膠溶到痴實左個窗 , 打開唔到(窗較應該無問題)
試過用WD40都唔得, 有無CHING 知道點解決呢? THX
窗校積死左或下墜,你可以用方做木尖4個,上,下,開窗口2支輕力敲打入,再噴大量WD40,分多次多天嘗試。千祈吾好大力向外推,會斷跌落街。

用螺絲批續小續小由三邊窗匡糾小小三邊窗匡續小續小糾開佢

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-9-26 11:42 發表

窗校積死左或下墜,你可以用方做木尖4個,上,下,開窗口2支輕力敲打入,再噴大量WD40,分多次多天嘗試。千祈吾好大力向外推,會斷跌落街。

同意咁做,但一定要好小心,不可用蠻力

引用:
原帖由 肥佛 於 2022-9-26 16:51 發表
你知唔知乜野叫...........狗尾續貂

引用:
原帖由 lokeunglok 於 2022-9-29 17:41 發表

同意咁做,但一定要好小心,不可用蠻力
係呀,發現完全積死應該停止,塭專業師父跟進!

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-9-26 11:42 發表

俾啲40噴下佢得唔得

引用:
原帖由 肥佛 於 2022-9-26 16:51 發表
唔知佢樓層高唔高,唔好俾佢跌落街。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-9-29 19:04 發表

係呀,發現完全積死應該停止,塭專業師父跟進!
啱呀,索性叫師傅嚟整好過。

引用:
原帖由 godsend 於 2022-9-29 22:50 發表

俾啲40噴下佢得唔得
有足夠位置見到校位噴40當然好!但多數關窗後積死見吾到校位!

引用:
原帖由 godsend 於 2022-9-29 22:53 發表

啱呀,索性叫師傅嚟整好過。
如果有工具有維修經驗,自己試下可以吸收多D實況,知風險識停收手。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-9-30 06:23 發表

有足夠位置見到校位噴40當然好!但多數關窗後積死見吾到校位!
怕唔怕打開窗跌落街㗎

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-9-30 06:28 發表

如果有工具有維修經驗,自己試下可以吸收多D實況,知風險識停收手。
如果冇把握就唔搞,太危險喇跌落街壓倒人又係要賠償。

引用:
原帖由 godsend 於 2022-9-30 09:53 發表

怕唔怕打開窗跌落街㗎
要判斷積死情度,有問題即停。

正確

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]