• 瀏覽: 23,169
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
+9
本主題由 bobojit 於 2022-9-27 23:01 分類
到咗日本已經10日、
見版友開始計劃10月11日後來日本玩。
但同時好似有啲疑問、
在這分享少少所見所知。

1)官方有沒有講10月11日開始恢復自由行?
A)是有的、放唔放入境係日本外務省話事、而外務省的網頁是有講到這個決定的。

2)入境要求: 要針紙或PCR?ERFS?
A)入境要求是厚生勞動省管的、要有日本政府認可的三針、否則就要72小時內的PCR。至於ERFS的受付濟證要求到時應該會取消咗。

3)在日本要戴口罩嗎?要出示類似香港安心出行的App嗎?
A)在日本很多地方都要求戴口罩的、現時日本人室內室外都會戴。至於掃碼之類的東西是沒有的。

引用:
原帖由 terundc 於 2022-9-26 18:46 發表
到咗日本已經10日、
見版友開始計劃10月11日後來日本玩。
但同時好似有啲疑問、
在這分享少少所見所知。

1)官方有沒有講10月11日開始恢復自由行?
A)是有的、放唔放入境係日本外務省話事、而外務省的網頁是有講到這個決定的。

2)入境要求: 要針紙或PCR?ERFS?
A)入境要求是厚生勞動省管的、要有日本政府認可的三針、否則就要72小時內的PCR。至於ERFS的受付濟證 ...
有報道指,話日本將會接受打科興既人,唔知你又清唔清楚呢?

另外,10月11日後入境日本,仲係咪要download一啲app?同要用my sos個app ?

引用:
原帖由 新手蘭壽 於 2022-9-26 19:47 發表

另外,10月11日後入境日本,仲係咪要download一啲app?同要用my sos個app ?

https://www.am730.com.hk/國際/日本開關-自由行入境-須接種3針或72小時陰性證明/340130

引用:
原帖由 新手蘭壽 於 2022-9-26 20:08 發表

唉,而家好亂呀,睇HK01又話唔得喎

https://www.hk01.com/旅遊/819115/日本入境要求懶人包-遊日前必知疫苗限制-科興不受認可仍可入境
01. 730 都係話 改為承認科興喎..

而家應該等日本開放前最後確實乜要求 

其實上面講咗、
厚生勞動省係公佈咗10月11日係有新措施的。

咁呢個新措施、只有三點。
1唔洗erfs
2唔洗隔離、限制使用公交
3取消入國人數限制

至於疫苗承認、
還是那些、無改到。

咁遲啲會唔會改、唔知。
但現在科興應該係唔得。

附件

7E04BC27-D6E0-483C-B501-8FCA40C80006.png(711.74 KB)

EF11BC5C-B389-448A-9DE4-265B7FF2E49D.png(713.78 KB)

E4276C8D-9E08-47E2-B028-56B57FE724E8.png(672.38 KB)

另外、
之前入境要填紙仔、
而家可以電子化了。

不過新version 要10月3日先開始dl、
到時網上填就可以唔寫紙了。

附件

5191522C-0F30-4D22-B2B9-907C2B1581F3.png(713.35 KB)

引用:
原帖由 新手蘭壽 於 2022-9-26 19:47 發表

個mysos是廢的、
到時應該唔洗用。

其他app應該唔洗dl

給大家看看現時的京都。
能這麼幽閒舒服地慢遊京都的日子、
應該好快沒有了。

附件

316AA985-C527-47C6-B76A-A00DCC0E6B83.png(2.21 MB)

引用:
原帖由 terundc 於 2022-9-26 22:54 發表
給大家看看現時的京都。
能這麼幽閒舒服地慢遊京都的日子、
應該好快沒有了。
竟然唔塞車😍😍😍

仲要帶口罩?

引用:
原帖由 terundc 於 2022-9-26 22:39 發表
其實上面講咗、
厚生勞動省係公佈咗10月11日係有新措施的。

咁呢個新措施、只有三點。
1唔洗erfs
2唔洗隔離、限制使用公交
3取消入國人數限制

至於疫苗承認、
還是那些、無改到。

咁遲啲會唔會改、唔知。
但現在科興應該係唔得。
科興得la

樓主師兄,
1. 請問你話之前入境填紙仔,係咪指係機上人員派個張?
2. 請問以你去個陣個情況,如果行最快個條通道(好似係綠色),大概要幾耐先去到拎行李?行李會唔會仲耐左定係比以前快左?

引用:
原帖由 Angell0102 於 2022-9-28 12:00 發表
樓主師兄,
1. 請問你話之前入境填紙仔,係咪指係機上人員派個張?
2. 請問以你去個陣個情況,如果行最快個條通道(好似係綠色),大概要幾耐先去到拎行李?行李會唔會仲耐左定係比以前快左?
1)係呀、而家可以電子化。
不過我嗰陣唔知、
仲諗緊點解空姐冇派紙俾我。
2)而家唔同了、
你至少預多15分鐘、
用來檢疫的。
如果人多肯定唔止。
行李就好快。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]