• 瀏覽: 21,732
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
話說返工第一日,同啲同事老細一齊食飯,講開老細下個月就結婚,咁我聽到就梗係恭喜佢啦,點知佢下一句竟然話,到時記得嚟呀,預左你份。老細預左一圍係畀自己同事。公司同事都唔多,聽講佢地個個都會去,當下我又好難拒絕話唔去,話晒都要打好關係,所以就應承左。

但其實我同老細先第一日識,同佢又唔熟。份工我都第一日返,都未知自己會唔會長做落去,冇啦啦就要去飲佢嘅喜酒,仲要諗畀人情嘅問題,真係頭都大埋...
糧就未出,人情就先要出啦

人唔到,禮都要照到㗎

我情況相反, 當年結婚前一個月左右有新同事來我公司, 大家同一team (成間公司得15人左右), 我就問佢想唔想來, 唔來都OK. 如果唔來我就唔派帖比佢咁啦 (之前其他同事我都係問o左佢地會去先至俾帖, 除o左老細XD) 最後佢話來我就照比咁啦.   

唔去會唔會畀人炒

同佢講啱啱屋企做完白事

老細預左一圍係畀自己同事

點都要去架啦
除非你,做了幾日,就離職
離職 就 人唔到 禮都唔到

去飲前唔再做咪唔去囉

喜慶事,越多越好,人都旺d

樓主, 請你嘅其中一個原因, 就係要揍夠數開一圍枱嘛
冇計啦, 咪當預繳稅囉

引用:
原帖由 有事走先 於 2022-9-27 11:18 發表
話說返工第一日,同啲同事老細一齊食飯,講開老細下個月就結婚,咁我聽到就梗係恭喜佢啦,點知佢下一句竟然話,到時記得嚟呀,預左你份。老細預左一圍係畀自己同事。公司同事都唔多,聽講佢地個個都會去,當下我又好難拒絕話唔去,話晒都要打好關係,所以就應承左。

但其實我同老細先第一日識,同佢又唔熟。份工我都第一日返,都未知自己會唔會長做落去,冇啦啦就要去飲佢嘅喜酒,仲要諗畀人情嘅問題,真係頭都大埋.. ...
買廿蚊六合彩,睇下人情有冇着落。
佢請你飲,應該短期唔會炒你。
安心過試用期。
隨遇而安。

轉工啦

引用:
原帖由 有事走先 於 2022-9-27 11:18 發表

但其實我同老細先第一日識,同佢又唔熟。份工我都第一日返,都未知自己會唔會長做落去,冇啦啦就要去飲佢嘅喜酒,仲要諗畀人情嘅問題,真係頭都大埋.. ...
到你俾人情嗰陣可能出咗糧呢

引用:
原帖由 Cadrian 於 2022-9-27 12:30 發表
人唔到,禮都要照到㗎
人唔到禮金可以封少啲

引用:
原帖由 AOZ 於 2022-9-27 13:53 發表
我情況相反, 當年結婚前一個月左右有新同事來我公司, 大家同一team (成間公司得15人左右), 我就問佢想唔想來, 唔來都OK. 如果唔來我就唔派帖比佢咁啦 (之前其他同事我都係問o左佢地會去先至俾帖, 除o左老細XD) 最後佢話來我就照比咁啦.   
做得好!你咁樣預先問咗先大家都有準備👍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]