• 瀏覽: 25,212
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
自從0+3之後,身邊好多人都買左機票準備好去旅行。
好似都已經差唔多三年冇出過國旅行,聽到可以旅行嘅消息後,都不自覺諗番起以前旅行嘅趣事/ 小插曲。唔知大家又有冇咩旅行趣事分享下呢

我每次旅行一定都會帶住部相機去影靚相,同埋唔知點解去旅行特別怕唔見野。好似護照銀包,明明放左喺個袋入面好地地,總係覺得好似唔見左,要搵下係唔係仲喺袋入面。

有一次同男朋友去旅行,喺機場等緊登機,我發現部相機好似唔知放左去邊。於是就問男朋友︰相機係邊?
點知,男朋友咩都唔講,拉左我行去個登機閘口,講話︰我地陣間喺呢到上機。
其實我都知喺邊到上機,張登機證有寫㗎嘛,我搵緊我部相機呀!

大家又有冇咩旅行趣事分享下呢?

試過同朋友去旅行,出境前去個廁所,跟住去到檢查隨身行李果陣,朋友發現佢部手機唔見左,而我已經成功過左出境,見佢走番出去搵手機,咁我唯有都走番出去,出到去已經唔見左我朋友,佢又冇手機聯絡唔到佢。最後估佢手機漏左喺廁所,好好彩係廁所揾番佢,佢都揾得番部手機。如果唔見左佢,我都唔知要唔要自己上機好

去到機場先發現冇帶到passport,好彩提早左好多去機場,夠時間番屋企攞

同女朋友去越南,之後去飲野時女朋友去了廁所,有條女走埋黎話幾錢幾錢,我話有女朋友不用,佢話可以3,4p都得

去桂林旅行,個導遊同我玩到好熟,我仲代替埋佢個角色做左幾個鐘...
之後,發覺佢好似對我有D2C..我驚驚地就開始疏遠佢

去北京旅行,到達酒店後發展唔見哂所有原先唱定既人仔...以為比人偷左...全程超SAD...好彩返香港先知原來根本漏左響屋企...

去巴黎旅行,到市集行街比2個黑人偷走銀包.
我走去追佢地...追左一陣佢地竟然拋返個銀包比我...入面證件無唔見,只係唔見左300港紙

旅行太多趣事...講唔到咁多

引用:
原帖由 雨中回收的朋友 於 2022-9-28 12:30 發表
同女朋友去越南,之後去飲野時女朋友去了廁所,有條女走埋黎話幾錢幾錢,我話有女朋友不用,佢話可以3,4p都得

引用:
原帖由 一筒 於 2022-9-28 12:36 發表
去巴黎旅行,到市集行街比2個黑人偷走銀包.
我走去追佢地...追左一陣佢地竟然拋返個銀包比我...入面證件無唔見,只係唔見左300港紙
佢都好人嘅

試過廿幾年前去菲律賓,過海關櫃位先發現我攞錯朋友個護照,但一樣順利過關,跟著朋友又揸住我本照過,又係一樣過到關(我同朋友個樣完全唔同,一肥一瘦

2017年去印尼海龜島玩,導游講俾300就夠,我隨手就俾500,等船走時,個收錢嘅工作人員帶著島主親自向我致謝,以及送些小禮物俾我,也與船主不知講左乜,船主也贈送飲品俾我,令我覺得俾多200蚊點解會咁好禮貌?
回到酒店後要交另一自費項目時才發現,果張50000紙幣吾知去左邊,再計返其他開支後才發覺,海龜島上的好禮貌原來如此

布吉夜晚酒吧街啲人走埋嚟叫「乒乓、乒乓」係咩意思?

引用:
原帖由 小肥周 於 2022-9-28 13:13 發表
試過廿幾年前去菲律賓,過海關櫃位先發現我攞錯朋友個護照,但一樣順利過關,跟著朋友又揸住我本照過,又係一樣過到關(我同朋友個樣完全唔同,一肥一瘦
幾年前去宿霧,零晨時候去jollibee食嘢,企個Secure揸支雷明登守門口😳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]