• 瀏覽: 14,597
  • 回覆: 303
+19
天主教徒你答我,有阿當夏娃先,定有侏儸紀先?

根據聖經,阿伯拉罕時代,應係恐龍時代?挪亞方舟上載的飛禽走獸,唔好話俾我聽係暴龍,雷龍龍,翼龍咁誇張嘛?

聖經班人食得起嗎

那時的蛇應該都泰坦級,咁好死?有人唔食仲會擔個蘋果請條女食

算把啦, 宗教信仰、意識形態都係凝聚人嘅工具, 各有各信仰, 冇謂挑機。

-----------------------------
30-9-2022 補充小弟愚見:
一神論是人們心中已經有一套世界觀又或道德觀。人們為了實現心目中的理想國度去傳教, 以神的名義去征戰 (以正義之名)。

而多神論的則是以現世為重。例如香港人(其實祖輩由大陸移民來的客家人、潮州人、台山人.....) 去觀音借富, 是神幫助財運; 拜天后, 保漁民風調魚順; 車公求籤, 想啟示未來。總總不同的神都是為現世的我們「服務」。

一神論者, 會覺得自己在追求比現世升華的更高人生價值, 所以會覺得重視現世生活的人沒有靈魂。

另外, 想說一說, 變幻才是永恆。 基督教在這一刻是名門正道; 但是在二千年前是地下宗教(被埃及和羅馬迫害); 那在二千年後祂是繼續明門正派還是走向息微(被別的思想取代)? 本人覺得是視乎當權者是否需要藉助宗教去控制人群。

人們在原始世界由部落到種種到國家到所謂的普世, 要有一套共同的社會秩序去避免磨擦。或許「神話->宗教->意識形態->??」便是為社會運作而出現。

引用:
原帖由 井底變出了隊長 於 2022-9-28 10:20 發表
算把啦, 宗教信仰、意識形態都係凝聚人嘅工具, 各有各信仰, 冇謂挑機。
影響眾生反而唔理佢真神定假鬼?

而家連生產件野來源,標稱營養成份是否真確虛假都要被拘捕喎!

哲學題

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2022-9-28 10:31 發表
哲學題
可能討論緊一個世紀大騙案

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-28 10:25 發表

影響眾生反而唔理佢真神定假鬼?

而家連生產件野來源,標稱營養成份是否真確虛假都要被拘捕喎!
所有都是維持現世社會運作嘅秩序, 冇永恆的真假對錯之分。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-28 10:06 發表
先要有精蟲,否則有乜都係假的。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2022-9-28 10:06 發表
宗教是一門大生意,完!那有神!

等陣會有教徒跳出來證明真嘅,因為佢尋晚先同真神打麻雀

引用:
其實有咩教都無所謂,自己信就算,唔好強迫他人信就得.
我就咩教都唔會信,全都是玄無咩實際,但"訓教"既周公就一定相信,
你一日唔訓,隔天都肯定無咁精神.再多幾天唔訓,隨時去西方極樂世界唔需要相信咩神神教教.

根本就是邪教

捐出物業者便是神。。

霍金都話冇,我信佢。

主題標籤 #夏娃
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]