• 瀏覽: 56,736
  • 回覆: 108
  • 追帖: 3
+34
前言:
知道消息10月11日後日本開通自由行,就打算等香港實施0+7就即買機票狗衝過去,點知公佈係0+3後更加非走不可,再收到好消息打科興可免PCR檢測,雖然要食貴價機票,但最終落實11月中旬到京阪紅葉狩。

行程未定,入境要做咩未清楚,返香港又要做咩還是一嚿雲,如呢個帖唔爛尾嘅話,應該可以攞嚟做白老鼠參考。

某大專辦日本團果間旅行社11月份嘅自由行套票未出,咁尋日諗住去(沙田分店)報價順便查詢下,點知門口貼咗張紙話只辦理指定日期嘅自由行套票產品,其他產品只能透過果間旅行社電郵或Whatsapp查詢,成間旅行社只有兩個職員係度,最後經網上自選日期買咗8日7夜嘅大阪自由行套票。

機就坐CX,黃昏機出發,返嚟都係黃昏機,酒店就係果間旅行社係大阪開嘅酒店包早餐,價錢總數幾多就唔講了,套票咩都未計$6,300+(1位),連雜項稅款及旅遊保險,唔駛8k。🤣🤣

由於不幸確診,未能在出發日期出發,謝謝觀看!

喜歡拿起傻瓜機,走訪每一處拍下存在的證據。
不能高要求,停左咁耐.
多旅行社執笠,
唔執都炒哂大部份員工.
一下子多左人查詢,點頂.

引用:
原帖由 sumsum森 於 2022-9-28 15:09 發表
不能高要求,停左咁耐.
多旅行社執笠,
唔執都炒哂大部份員工.
一下子多左人查詢,點頂.
所以咪開個帖,話畀大家知,旅行社人手不足,如非報團嘅話,自行網上搞就算。

功課進行中,以下幾個地方會bookmark入行程之列。

https://katsuo-ji-temple.or.jp/

https://www.kobe-park.or.jp/shinrin/

期待師兄遊記

引用:
原帖由 d.b 於 2022-9-29 12:04 發表
期待師兄遊記
唔爛尾嘅話,也會開心share。

出發前幾日有茶會唔洗一舊

除非今年早凍,京阪要11月下旬/尾先大紅

就是11月下旬出發,到時香港入境可能已經0+0,有咩最新消息歡迎提示更新下。

日本國家旅遊局發出的資訊

呢個Apps(MySOS)話入境需要用,要搵搵教學點填資料。

引用:
原帖由 woden666 於 2022-9-29 11:52 發表
功課進行中,以下幾個地方會bookmark入行程之列。

如去京都, 推薦去高雄睇紅葉

有無人知返來上機前做快測,係點證明,俾張相佢睇就得?

引用:
原帖由 Angell0102 於 2022-10-2 12:13 發表
有無人知返來上機前做快測,係點證明,俾張相佢睇就得?
更正
...................
睇錯左 ..

等睇其它版友回答

引用:
原帖由 tiger1246 於 2022-10-2 11:57 發表

如去京都, 推薦去高雄睇紅葉
京都高雄🤔🤔
未聽過呢個地方,搵搵先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]