• 瀏覽: 13,540
  • 回覆: 43
引用:
原帖由 巴山風雨 於 2022-9-28 15:58 發表
有個同事話佢鄉下惠州淡有個親友係本科畢業,啱啱入咗間公司做,年薪7萬人仔,高薪厚職。我話咁叫高薪厚職?我而家份工揾17k月我都成日嫌在職貧窮。但比較之下,換個角度看,我又真係好高人工喎!
你睇大陸個市死到咁,好快飯都冇得貪

大陸月入一萬算咩人?
之前華為騰信送股份

引用:
有個同事話佢鄉下惠州淡有個親友係本科畢業,啱啱入咗間公司做,年薪7萬人仔,高薪厚職。我話咁叫高薪厚職?我而家份工揾17k月我都成日嫌在職貧窮。但比較之下,換個角度看,我又真係好高人工喎!
本科唔係大學WOW!!
大陸醫生都無年薪10萬

香港賺十年錢返大陸買樓定居消費

引用:
但事實係在惠州搵7萬人仔的生活水平和比你在香港搵17k月較高。

惠州七萬年薪已算係中產了

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-9-28 20:25 發表

本科唔係大學WOW!!
大陸醫生都無年薪10萬
一畢業都唔只十萬年薪人民幣啦

可能人地十年後70萬年薪呢

大灣區?

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-9-28 20:25 發表

本科唔係大學WOW!!
大陸醫生都無年薪10萬
所以中國醫生好多移民去美國🇺🇸

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-9-29 10:05 發表
可能人地十年後70萬年薪呢
十年後先70萬,完全追不上通脹

引用:
最緊要你自己自我感覺良好,又唔害人,就可以了!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]