• 瀏覽: 5,305
  • 回覆: 37
+5
本主題由 bonbon2468 於 2022-9-29 01:07 移動
收我$20是否正常?

引用:
原帖由 vky11009 於 2022-9-28 18:58 發表
收我$20是否正常?

最主要嚿薑貴, 而家啲蔥一紮紮賣成三四蚊豈有此理

好多連鎖店有一扎扎蔥,網袋裝嘅薑,幾蚊雞起有交易。

$5~$8

水魚

去超市睇下
八元一扎蒽
仲貴

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-9-28 19:11 發表

最主要嚿薑貴, 而家啲蔥一紮紮賣成三四蚊豈有此理
正常兩蚊扎蔥,不過三蚊都近排好多人賣,大扎少少,就收三蚊,有啲五蚊兩扎,不過跳唔出三蚊一扎呢個框。
薑,肯定搵老襯,呢類薑,現價約$18斤,呢度睇落去至多6兩,最多收$8,頂多收夠$10都好離譜,點貴都唔會值$15,價錢比正常高出了四分一有多。

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-9-28 19:49 發表

正常兩蚊扎蔥,不過三蚊都近排好多人賣,大扎少少,就收三蚊,有啲五蚊兩扎,不過跳唔出三蚊一扎呢個框。
薑,肯定搵老襯,呢類薑,現價約$18斤,呢度睇落去至多6兩,最多收$8,頂多收夠$10都好離譜,點貴都唔會值$15,價錢比正常高出了四分一有多。
你好犀利果然同出 你嘅法眼

確實貴,樓主是否穿著得不一般,才當上水魚

引用:
原帖由 9個永恆的美人 於 2022-9-28 19:16 發表
好多連鎖店有一扎扎蔥,網袋裝嘅薑,幾蚊雞起有交易。
菜檔好多人以為平,查實仲貴,走入街市啲菜店,一份份,五蚊份,臨收檔4蚊份,使鬼同佢地買,又黑面,又要買齊頭一斤,真係都黐黐地……我買咗兩份嚟燉湯,青紅蘿白,每份四蚊,共八蚊,燉咗三次。
菜檔啲阿姐至好,唔係一份份都好,一樣照賣照秤,一個都賣,只要你唔要求切開就得,去菜檔,黑面之餘,仲要話最少要買一斤,就算肯賣嗰啲,都一定係齊頭五蚊,唔理幾大,把秤係用嚟呃人嘅,啲菜同薯仔,好似啤膠花咁啤出嚟,一定係咁重的?
菜檔唔知何德何能,可以仲貴過舖頭?

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2022-9-28 19:51 發表

你好犀利果然同出 你嘅法眼
去下留意下就自然知。

好明顯係搵你笨7

引用:
原帖由 東方紅 於 2022-9-28 19:56 發表

菜檔好多人以為平,查實仲貴,走入街市啲菜店,一份份,五蚊份,臨收檔4蚊份,使鬼同佢地買,又黑面,又要買齊頭一斤,真係都黐黐地……我買咗兩份嚟燉湯,青紅蘿白,每份四蚊,共八蚊,燉咗三次。
菜檔啲阿姐至好,唔係一份份都好,一樣照賣照秤,一個都賣,只要你唔要求切開就得,去菜檔,黑面之餘,仲要話最少要買一斤,就算肯賣嗰啲,都一定係齊頭五蚊,唔理幾大,把秤係用嚟呃人嘅,啲菜同薯仔, ...
菜檔會略為修改乾了的菜腳變黃的葉,灑水令佢有小許生機,變得新鮮翠綠,不過變得更重枰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]