• 瀏覽: 6,556
  • 回覆: 38
37歲對於一個足球運動員嚟講,已經到咗一個日落西山嘅年紀,就算體格強如C.朗拿度(Cristiano Ronaldo)都不能避免。昨日C.朗喺歐洲國家聯賽對住西班牙,連連失機,至少錯失4大黃金機會,結果葡萄牙以0:1不敵西班牙,未能提前晉身4強。
葡萄牙周二喺歐國聯A2組分組賽主場迎戰西班牙,本身和波足以晉身4強,可惜機會雖多,但把握力欠佳,當中尤以C.朗機會最多。葡萄牙今場開賽雖然踢得較保守,全場控球率不足4成,但喺貝拿度施華(Bernardo Silva)及般奴費南迪斯(Bruno Fernandes)嘅策動下,有唔少射門機會。結果葡萄牙一共創造咗9次攻門,當中有4次射中目標。

單單C.朗就有四次黃金機會:

1. 第21分鐘,C.朗喺禁區內面對重重包圍下仍能起腳抽射,可惜越楣而出。

2. 第46分鐘,迪亞高祖達(Jota)前場逼搶成功,放直線俾C朗,可惜C朗單刀射門被烏尼西蒙(Unai Simon)撲出。

3. 第71分鐘,祖達禁區頂接應左路嘅傳波,佢成功吸引咗兩名西班牙防守球員,然後佢睇準機會轉身傳俾右路無人看管嘅C.朗,可惜後者反應慢咗半拍,結果被回防嘅西班牙球員破壞。

4. 完場前,C.朗接應左路斜傳,佢成功入楔禁區,球不着地,右腳一抽,可惜又被烏尼西蒙救出。

賽後C.朗難掩沮喪心情,佢走向更衣室前無奈地拋擲隊長臂章:

毫無疑問,C.朗嘅走位同意識依然頂級,但速度、反應,以及體能已經敵不過年齡呢頭猛獸而出現下滑。C.朗固然仍是葡萄牙嘅核心,但同時亦令葡萄牙陷入兩難,一方面,國家隊仍需要佢嘅經驗同領導力,但另一方面,當C.朗表現不佳時,教練有冇膽量換走佢呢?

https://football.fanpiece.com/st ... .html?page=football

葡萄牙教練喺世界盃夠唔夠膽棄用牙朗 呢個課題非常有趣

引用:
原帖由 細菌人一路發 於 2022-9-28 20:33 發表
37歲對於一個足球運動員嚟講,已經到咗一個日落西山嘅年紀,就算體格強如C.朗拿度(Cristiano Ronaldo)都不能避免。昨日C.朗喺歐洲國家聯賽對住西班牙,連連失機,至少錯失4大黃金機會,結果葡萄牙以0:1不敵西班牙,未能提前晉身4強。
葡萄牙周二喺歐國聯A2組分組賽主場迎戰西班牙,本身和波足以晉身4強,可惜機會雖多,但把握力欠佳,當中尤以C.朗機會最多。葡萄牙今場開賽雖然踢得較保守, ...
個教練根本唔識得運用c朗

放c朗 場邊做 武術指導 /啦啦隊
葡萄牙先有望奪冠
。。。。。

上場撞爆鼻就應該換走佢啦,結果小蟲踢足全場。其實真係應該俾菲歷斯拍祖達試下,可惜葡萄牙教練冇guts

C羅正常發揮

又系人地錯

引用:
原帖由 rollingin 於 2022-9-28 21:15 發表
C羅正常發揮
最好笑單刀腳軟

呢條中場線已經係費高,雷哥之後最好果條,2場0入球明顯係朗伯太廢

唔怪得老有S兄咁嬲又衝出黎比人笑,原來小蟲屎到咁

引用:
原帖由 louie186 於 2022-9-28 21:57 發表
呢條中場線已經係費高,雷哥之後最好果條,2場0入球明顯係朗伯太廢
雖然同費高 雷哥呢啲大師級仲有距離 但都未至於波都入唔到 今個世界盃牙朗應唔應該正選有排拗

引用:
原帖由 louie186 於 2022-9-28 21:57 發表
B施華,Jota, 英超曼城利記主力
B費(蘇b時代帶曼聯到英超第二)

帶無奈要餵比個英超六弟後備牙朗

37歲那日不要臉

死都唔退休,場場都出醜有意思咩

引用:
原帖由 Cloud6.0 於 2022-9-29 00:18 發表
死都唔退休,場場都出醜有意思咩
娛樂求王
笑得一場 得一場啦 珍惜!

引用:
原帖由 messissem 於 2022-9-29 00:19 發表

娛樂求王
笑得一場 得一場啦 珍惜!
今場一般啦,都係撞爆佢個「真」鼻好笑啲

邊度有黃金機會啊

都冇隊友搏12碼比我射

樓主真係唔明白C朗哥

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]