• 瀏覽: 11,882
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
有個同事返左工一個月多啲做野好快上手份人又FUNNY 但我發現佢好似有色盲問題
雖然工作內容唔洗接觸顏色 但有時同佢講叫佢拎紅色FILE佢會拎左綠色FILE返黎
初初以為係拎錯左後來叫佢拎顏色FILE佢會拎晒返黎再要啲同事揀返要邊個FILE
我上司似唔知佢有色盲問題 因為上司都有問過我點解佢會拎晒啲FILE返黎
其實色盲需唔需同公司講?如果有啲工作要佢對顏色佢咪睇唔到囉

唔影響工作唔講都得?

公開比較好,大家協調一下使工作順利。其實即使色盲也不是甚麼大問題。

引用:
原帖由 haogaoye 於 2022-9-29 14:50 發表
公開比較好,大家協調一下使工作順利。其實即使色盲也不是甚麼大問題。
如果同事真係分唔到顏色叫佢拎顏色FILE都幾為難佢…

引用:
原帖由 殺龍Buzz 於 2022-9-29 11:26 發表
有個同事返左工一個月多啲做野好快上手份人又FUNNY 但我發現佢好似有色盲問題
雖然工作內容唔洗接觸顏色 但有時同佢講叫佢拎紅色FILE佢會拎左綠色FILE返黎
初初以為係拎錯左後來叫佢拎顏色FILE佢會拎晒返黎再要啲同事揀返要邊個FILE
我上司似唔知佢有色盲問題 因為上司都有問過我點解佢會拎晒啲FILE返黎
色弱是黃和綠
我諗佢是不小心或冇裝載,大意拿錯多過色盲

引用:
原帖由 殺龍Buzz 於 2022-9-29 15:08 發表

如果同事真係分唔到顏色叫佢拎顏色FILE都幾為難佢…
佢可以用點簡單科技去解決。
比如使用認顔色的手機APP。
辦法總比困難多。

引用:
原帖由 haogaoye 於 2022-9-29 19:48 發表

佢可以用點簡單科技去解決。
比如使用認顔色的手機APP。
辦法總比困難多。
咁麻煩 ......係file外面寫明係咩文件咪得囉
希望無請著個又色盲又文盲架啦
否則到時改用圖圈、三角、正方、菱形、星形、心形、梯形、十字形......代表

引用:
原帖由 考拉 於 2022-9-29 21:31 發表

咁麻煩 ......係file外面寫明係咩文件咪得囉
希望無請著個又色盲又文盲架啦
否則到時改用圖圈、三角、正方、菱形、星形、心形、梯形、十字形......代表
你的這個方法唔係話唔得。不過對其他人所造成的不便比較多和有局限性。
當事人自己如果有自主既方法解決辨別顏色問題,對他自己在辦公室傾或個人生活也是最便利的。
情況就同聽覺有問題戴助聼器或近視戴眼鏡一樣。

係你帶有色眼鏡睇人姐

引用:
原帖由 殺龍Buzz 於 2022-9-29 11:26 發表
係FILE寫幾隻字方便下人囉

佢只是看到他人沒法看到的
唔影響工作有佢,由問下佢,由佢主動公開更好

引用:
佢唔係做同顏色有關嘅嘢,問題唔大。
但如果你認為同公司講咗之後,唔會累到佢俾人炒,咁你就搵個好嘅上司講啦。
因為咁樣會為佢解決一個大難題。
但如果會累到人冇咗份工,尤其是呢啲時勢,咁折墮嘅嘢就唔好做。

引用:
換轉嗰個係你呢?你覺得會影響你工作能力同表現嗎?你鍾意人地因為咁篤你嗎?如果有個同事唔夠5尺高攞唔到高架上既野,你會覺得佢唔岩份工作嗎?

天生既野,對人有同理心好啲。

引用:
人地身體狀況係個人私隱,你周圍講,小心被人告。
公司有需要,入職前會做各項身體檢查。

FILE  痴張貼張  分 1 /2/3/4/5/6/7/8/9/10

自己都諗到啦 咁簡單

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]