• 瀏覽: 8,617
  • 回覆: 35
+6
想買Rolex datejust 鋼或金表。剛剛開始研究。二手或新表都考慮。偏向想買新表。重點系想保值和帶出街。各位師兄師姐, 有什麼建議?香港買, 還是去英國買?預算20-30萬。
謝謝。

附件

rolex.jpg(45.71 KB)

想保值唔好買貴金屬勞

英國物價指數年增7%,是30年來的最高水平,隨著生產者將不斷上漲的成本轉嫁給消費者,食品變得更加昂貴。英格蘭銀行警告,由於燃料和食品價格上漲帶給家庭預算壓力,通膨可能在幾個月內達到10%。

引用:
原帖由 海島活潑的牛 於 2022-9-29 12:22 發表
想保值唔好買貴金屬勞
用二, 三十萬去買Datejust 而不買如Daytona, GMT Master等運動款, 就知肯定唔係普通人

引用:
原帖由 bondchen 於 2022-9-29 13:33 發表

用二, 三十萬去買Datejust 而不買如Daytona, GMT Master等運動款, 就知肯定唔係普通人
老一輩人好鐘意datejust金銀潤

一般人只講運動款,一隻潛水錶,潛幾深又如何?我最多潛幾米904鋼水靚?識分別316,304等等級別咩?天文臺認證?大把錶有一隻入門嘅OP都炒到呢…反而Datejust 有日期,有D有黃/白金圈,間金等等叫做有貴金屬,爛鬼OP鋼錶竟然炒到咁?你唔好話我酸民,我有勞都唔戴

引用:
原帖由 tl12345 於 2022-9-29 11:49 發表
想買Rolex datejust 鋼或金表。剛剛開始研究。二手或新表都考慮。偏向想買新表。重點系想保值和帶出街。各位師兄師姐, 有什麼建議?香港買, 還是去英國買?預算20-30萬。
謝謝。
你post呢隻都唔駛20萬,大概18萬左右吧。呢隻錶應該正價就買到,因為無乜人同你爭,但係呢D普通 Datejust 錶唔保值哦,你去二手舖望吓行情就知,就算你買咗唔多戴,keep得好,到你賣果陣你都要蝕唔少錢。要保值就要買Daytona, submariner 果D運動款,不過果D基本無可能正價買到。仲有,你幾大年紀?你post呢隻係老餅錶,通常都係40幾50,60歲人先買嚟戴,年青人好少會買呢D,嫌呢D 50年不變款式太老土。

引用:
原帖由 tl12345 於 2022-9-29 11:49 發表
謝謝。
如果師兄唔同人爭熱門嘅款,又接受到斯文datejust金鋼,咁在英國買都可能會相對較有數為,買完記得再問吓可唔可以排埋運動款,可能咁啱撞到返貨都會益吓你。
如果在香港,咁入咗隻DJ金銀潤正價就好比食咗個骨餐,會唔會下次買錶排快隊要睇吓彩數。

50歲女士。傳統型,保值和出去威用。平時戴。你越講我覺得Datejust真系幾土。買咩款好呢?邊度買?去過AD問。英“王”得兩隻女裝表現貨。。。。。 又唔敢去二手點問。
謝謝回復。

引用:
原帖由 tl12345 於 2022-9-30 13:39 發表
50歲女士。傳統型,保值和出去威用。平時戴。你越講我覺得Datejust真系幾土。買咩款好呢?邊度買?去過AD問。英“王”得兩隻女裝表現貨。。。。。 又唔敢去二手點問。
謝謝回復。
女裝勞,更不保值,我都唔知點解。

引用:
謝謝。
你好 小弟唔玩錶 屋企人送左隻男女都用得既datejust比我 依款係男女通用款68273 .女裝 69173  香港店舖食水深 唔知依款岩唔岩你~ 鑽石小D 無咁女性化 但係會更保值 , 而且小D鑽石 比人既感覺 會係低調不張揚。

CHECK過市價54000 香港店舖回收價27000 , 有2007年行貨ROLEX店單 單中顥示當時購入價2300HKD 所以應該都算保值的 不知道有沒有興趣收購~ 可以平的

另外我就覺得潮 IN 係比年輕才俊玩 ,   人成熟左 要既 係智慧 談吐 同氣質  衣著係可以反映到你既氣質 唔同既年紀要配返唔同既氣質先唔會奇怪 , 而且買野應該係買自己的心頭好  而唔係跟從其它人既價值觀 更加唔係愈貴就愈有品味 。

引用:
原帖由 tl12345 於 2022-9-30 13:39 發表
謝謝回復。
50歲女士就ok無問題的,都幾貴氣嘅,但係就唔好諗保值了。想買你呢隻你去多幾間登記就得,我估好快有店員call你取貨。咁若問後生女鐘意戴邊D勞?我見好多女戴submariner, Daytona, yacht master果D,佢地唔需要帶鑽的,金都未必需要,黑圈綠圈齋鋼submariner 最常見,但係呢D齋鋼錶一D都唔平,例如綠圈黑面submariner 都炒到十幾皮。咁50歲女士都係戴你呢隻好D,戴隻綠圈可能比人覺得扮後生,哈哈。。。😄

蛋佬生意難做

引用:
原帖由 mickyd 於 2022-9-30 01:26 發表

你post呢隻都唔駛20萬,大概18萬左右吧。呢隻錶應該正價就買到,因為無乜人同你爭,但係呢D普通 Datejust 錶唔保值哦,你去二手舖望吓行情就知,就算你買咗唔多戴,keep得好,到你賣果陣你都要蝕唔少錢。要保值就要買Daytona, submariner 果D運動款,不過果D基本無可能正價買到。仲有,你幾大年紀?你post呢隻係老餅錶,通常都係40幾50,60歲人先買嚟戴,年青人好少會買 ...
十仔都無變過啝換個圈又炒,換隻色又炒

引用:
原帖由 我要做富翁 於 2022-10-1 02:15 發表
蛋佬生意難做
請間點解?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]