• 瀏覽: 44,268
  • 回覆: 56
+12
我明明係行人綠燈過馬路,突然有架電單車衝出嚟,以為係我唔啱
望一望紅綠燈明明行人仲係綠燈,再望一望個電單車車主,佢要擰晒頭咁睥住我!係你衝紅燈喎而家!
好彩冇撞到人,雖然你係電單車但係畀你撞到都傷㗎,連紅綠燈都唔識睇學咩人揸車?
以為自己踩緊單車可以唔使睇紅綠燈?單車都要跟紅綠燈㗎唔該!

我經常見到有個老手26..
佢一去到重塑多車緊張時刻個頭就似肌肉不受控似的左右急速拃吓拃吓擰吓擰吓咁架喇~~~~ 😁😆😂

引用:
原帖由 生舊叉燒食左佢 於 2022-9-29 16:02 發表
望一望紅綠燈明明行人仲係綠燈,再望一望個電單車車主,佢要擰晒頭咁睥住我!係你衝紅燈喎而家!
好彩冇撞到人,雖然你係電單車但係畀你撞到都傷㗎,連紅綠燈都唔識睇學咩人揸車?
首先糾正下你對交通燈的認識。
行人燈綠燈不代表對方衝燈
例如塞車,車過了燈位停車線後轉紅,司機安全情況下都要繼續行。
又例如下圖袋口位,車入了袋口位但迎面有車唔行得而後面交通指揮燈轉紅對面行人燈自然轉綠燈,只要無車無行人就可以通過,因為司機只需睇行車交通燈唔係睇行人過燈,而行人過路燈設計角度是打橫比行人睇的,如下圖紅圈,司機想睇都未必睇到。

所以你落口供話對方衝燈肯定唔會受理,你應該話我綠燈過馬路時行出馬路有架26都衝過嚟,咁就唔同講法。

26好多司機好垃圾

引用:
原帖由 日照雷門 於 2022-9-30 13:19 發表
26好多司機好垃圾
乜6刀有賤糉...👺👹

引用:
原帖由 生舊叉燒食左佢 於 2022-9-29 16:02 發表
信支燈?不如信自己雙眼喇,莫講機動車,就算綠燈比架木頭車/單車撞倒就唔好喇。

揸車綠燈見有人衝紅公仔都要避免意外急剎車、同樣綠公仔都要注意有無車唔停想衝紅燈、首要係平安無事之後才到岩與唔岩

好多時衝埋去剎停紅燈、d街坊真係企定兩邊等到停車才敢過、若果拉手制放腳制快、部車有些微郁動、d人即刻收步架、過馬路好專業架

引用:
你錯喇單車同其它車冇分別

過馬路時無論乜燈都要睇車

而家最多26既係南亞人。

外賣叉

黑暴之後仲未學識過馬路重點係睇車唔係睇燈

燈,係會壞架

身體,係自己架

依家啲單車都係揸到電單車咁。
依家啲電池單車,就真係電單車。好亂!
叫開啲電單車要叫返做魔托車喇?😭😭😭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]