• 瀏覽: 10,584
  • 回覆: 14
+9
AlipayHK去日本旅行都用得!過百萬商戶有份 Lawson/松屋/藥妝店
撰文:西米Lu出版:2022-09-29 16:31更新:2022-09-29 16:31讚好
隨著香港實施入境檢疫0+7,日本亦將於10月恢復自由行,相信各位港人都相信期待再去日本旅行!最近,電子支付平台AlipayHK宣布進軍日本,可以在超過100萬間日本線下商戶使用平台跨境移動支付功能,包括Lawson、7-Eleven、Sukiya等,之後去日本就不怕「唱唔夠錢」!原文網址: AlipayHK去日本旅行都用得!過百萬商戶有份 Lawson/松屋/藥妝店 | 香港01 https://www.hk01.com/article/820154?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

https://www.hk01.com/旅遊/820154/alipayhk日本都用得-lawson-松屋-藥妝店有份-訂酒店-門票有8折

唔洗啩!周街都提款機!

其實入錢去SUICA
可唔可以好似香港咁當八達通用?

嚟緊好多人會去日本 9988仲唔爆升

引用:
原帖由 BlackAjah 於 2022-9-30 15:21 發表
其實入錢去SUICA

剛剛FamilyMart用完…iPhone 內的🍉

引用:
原帖由 omegaseiko 於 2022-9-30 20:28 發表

有冇話最高增值幾多錢

其實而家日本仲多唔多用現金俾錢, 十年前去個個都用現金近幾年無去唔知點

西瓜買濕碎嘢方便

引用:
原帖由 andyyyy 於 2022-9-30 12:12 發表
唔洗啩!周街都提款機!
收手續費嗎?

引用:
原帖由 cmk0160 於 2022-9-30 19:27 發表
關事?雖然我都想

早幾年都用得架啦喎, 係釧路個市場個個都係掃一掃比錢, 但我就比現金

引用:
原帖由 大大支嘢 於 2022-10-1 22:52 發表

收手續費嗎?
廿蚊。

引用:
原帖由 BlackAjah 於 2022-9-30 03:21 PM 發表
其實入錢去SUICA
可以
我嗰張喺名古屋嗰張 manaca
去東京便利店都係咁用
話用 ic card 店員就明

引用:
原帖由 cmk0160 於 2022-9-30 19:27 發表
香港有幾人去日本呢?
Alipay 已在全中國,多少少日本的消費有什麼分別呢?

都不是新聞, 三年幾前在日本已經見到便利店可以用Alipay

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]