• 瀏覽: 10,846
  • 回覆: 32
+2
用手機網頁版睇淘寶,為咗迫啲人用apps,就話為安全理由幾乎每15分鐘就要人登入一次。問題係昨日係每次登入就要手機短訊認證,仲要過咗三四次話過咗上限,唔俾人登入,轉電腦版又登入到,究竟而家啲網購係想搵客定趕客?
聽講用apps唔會成日要人登入,咁講法用apps應該好危險,我更加唔會用。
等同香港幾間超市趕盡電腦客只可以用apps買野,我就點都唔會用。

附件

Screenshot_20220929-220745.png(172.41 KB)

我幾年都用APPS,完全無呢d問題
其實都唔應該用網頁版本身包含好多安全性軟件要安裝,我唔知你之前有無用開正式電腦版
電腦版都有唔少PLUGIN要裝(安全性)先可以正常使用淘寶同支付寶,仲要裝旺旺通訊(而家唔知電腦版是否需要,已經好耐無用電腦淘寶)

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2022-9-30 13:48 發表
我幾年都用APPS,完全無呢d問題
其實都唔應該用網頁版本身包含好多安全性軟件要安裝,我唔知你之前有無用開正式電腦版
電腦版都有唔少PLUGIN要裝(安全性)先可以正常使用淘寶同支付寶,仲要裝旺旺通訊(而家唔知電腦版是否需要,已經好耐無用電腦淘寶)
唔用電腦版吓吓用個手機mon睇係無可能架,有內地用家都提過佢公司要買野無可能吓吓用手機。我唔知你係咪用iphone咁鐘意用apps,但如果認為手機網頁版危險要吓吓登入先瀏覽到(注意!係瀏覽都要人登入),唔使吓吓確認身份嘅apps版係更危險。
仲有實在太多內地apps有後門,試過連睇X訊地圖都有影響到我其他apps時有廣告彈出,我係盡量唔會用apps架。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-9-30 15:50 發表

唔用電腦版吓吓用個手機mon睇係無可能架,有內地用家都提過佢公司要買野無可能吓吓用手機。我唔知你係咪用iphone咁鐘意用apps,但如果認為手機網頁版危險要吓吓登入先瀏覽到(注意!係瀏覽都要人登入),唔使吓吓確認身份嘅apps版係更危險。
仲有實在太多內地apps有後門,試過連睇X訊地圖都有影響到我其他apps時有廣告彈出,我係盡量唔會用apps架。
0甘你想點先 ,過一排唔用要你經常登入你又覺得煩;唔用你又覺得危險,
怕成0甘其實唔淘寶咪無事!
又要怕又要用,你係點既人心知肚明

仲有,用apps係方便,電腦版,你除非日日袋住部notebook周圍去上網,否則我而家想買野唔通趕返公司/屋企先買?
或者你唔使返工,日日咪可以係電腦前面淘,否則好似我要周圍去做野0甘,搭緊巴士塞車我都可以買到野,
仲有就係,而家我好彩用手機apps淘,不時搶到人地group介紹既好野;等你返屋企先買?
一早無左啦!

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2022-9-30 16:03 發表

0甘你想點先 ,過一排唔用要你經常登入你又覺得煩;唔用你又覺得危險,
怕成0甘其實唔淘寶咪無事!
又要怕又要用,你係點既人心知肚明

仲有,用apps係方便,電腦版,你除非日日袋住部notebook周圍去上網,否則我而家想買野唔通趕返公司/屋企先買?
或者你唔使返工,日日咪可以係電腦前面淘,否則好似我要周圍去做野0甘,搭緊巴士塞車我都可以 ...
我只係想登入,佢要我每15分鐘手機驗證一次我都有照做,但你有無睇到我上載張截圖話我超上限次數唔俾登入?現在是限制使用30分鐘?

用app但系要指紋先入到個 app咪安全囉!

唔安全,一旦指紋被盜,唔只淘寶戶口淪陷

引用:
原帖由 fb08ad6a65d965 於 2022-10-1 10:38 發表
唔安全,一旦指紋被盜,唔只淘寶戶口淪陷
點樣吾安全呢?

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-9-30 11:46 發表
用手機網頁版睇淘寶,為咗迫啲人用apps,就話為安全理由幾乎每15分鐘就要人登入一次。問題係昨日係每次登入就要手機短訊認證,仲要過咗三四次話過咗上限,唔俾人登入,轉電腦版又登入到,究竟而家啲網購係想搵客定趕客?
聽講用apps唔會成日要人登入,咁講法用apps應該好危險,我更加唔會用。
等同香港幾間超市趕盡電腦客只可以用apps買野,我就點都唔會用。
有手機版(app)吾用,用手機網頁版就麻煩好多...

網頁版設計係比電腦用,手機版就設計比手機用;流主很手機都比用網頁版仲想點呢? 不過要忍耐下咯,其實係流主自己迫自己姐...

將手機瀏覽模式改成電腦模式,不過網頁版都系要登入架啦!

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2022-10-1 15:29 發表

有手機版(app)吾用,用手機網頁版就麻煩好多...

網頁版設計係比電腦用,手機版就設計比手機用;流主很手機都比用網頁版仲想點呢? 不過要忍耐下咯,其實係流主自己迫自己姐...
間間都要整apps,要幾多apps實爆個手機?而且網頁版我可以同時開幾個頁面比較商品,apps係做唔到架。
我只係唔明點解要人安全登入又限制次數,變相限制人登入,想做生意定唔想做生意?
仲有我部手機係唔正常嘅1:1比例,好多apps都唔可以正常顯示,啲只用iphone嘅人係唔會明呢個世界有好多唔好嘅手機。

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-10-2 00:27 發表

間間都要整apps,要幾多apps實爆個手機?而且網頁版我可以同時開幾個頁面比較商品,apps係做唔到架。
我只係唔明點解要人安全登入又限制次數,變相限制人登入,想做生意定唔想做生意?
仲有我部手機係唔正常嘅1:1比例,好多apps都唔可以正常顯示,啲只用iphone嘅人係唔會明呢個世界有好多唔好嘅手機。
手機爆絕大多數原因係儲得太多photo/video,裝apps有幾何打爆機呀?!

另外用手機會多惠優惠流主又知吾知呢,同埋用手機做網購嘅用家一定多個電腦網購,資源一定會放多過網頁版,e果係不爭事實,流主吾接受係你嘅事;若然發覺係自己手機問題,一係換過部機或繼續忍受或轉番用電腦上網頁版;若發覺網店個app或網頁做得吾好,比feedback佢地等佢地改善咯

ps: 應返流主部分caption,講得過份d,你可以吾幫襯佢

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2022-10-2 09:49 發表

手機爆絕大多數原因係儲得太多photo/video,裝apps有幾何打爆機呀?!

另外用手機會多惠優惠流主又知吾知呢,同埋用手機做網購嘅用家一定多個電腦網購,資源一定會放多過網頁版,e果係不爭事實,流主吾接受係你嘅事;若然發覺係自己手機問題,一係換過部機或繼續忍受或轉番用電腦上網頁版;若發覺網店個app或網頁做得吾好,比feedback佢地等佢地改善咯
有實體keyboard嘅手機我唔知有幾多選擇,仲有用linux手機嘅用戶,雖然唔係多數,但如果你對住部電腦都鐘意用個手機細mon睇,又鐘意碌幾十頁去搵個apps嘅我無野講。明明有網頁版但都限制人用apps購物嘅只會失去部份客源。
而且而家啲IT寫apps左炒右炒唔識刪走啲無用嘅野去瘦身,一味以為手機夠位無所謂,浪費資源又搞到多漏洞。

好多時APP購物車內的貨都正常睇到但用網頁版開就說找不到商品或商品不存在, 根本逼人用APP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-10-2 10:00 發表

有實體keyboard嘅手機我唔知有幾多選擇,仲有用linux手機嘅用戶,雖然唔係多數,但如果你對住部電腦都鐘意用個手機細mon睇,又鐘意碌幾十頁去搵個apps嘅我無野講。明明有網頁版但都限制人用apps購物嘅只會失去部份客源。
而且而家啲IT寫apps左炒右炒唔識刪走啲無用嘅野去瘦身,一味以為手機夠位無所謂,浪費資源又搞到多漏洞。
up埋d 少人用嘅例子冇共鳴有説服力咩?!乜Q手機接實體kb,用linuxOS玩網購,電腦用乜手機細mon--都吾知流主up乜?

up來up去都up手機吾夠資源,只係流主果部係咁就話全世界手機都係咁,e+中下價嘅手機都128G,裝百幾個apps吾成問題,網購apps亦愈來愈成熟,漏洞多就吾覺;流主個人偏見吾想用挺有N個理由support自己,事實係連中老都學識用手機玩網購,但叫佢用電腦玩就困難好多

主題標籤 #淘寶
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]