• 瀏覽: 5,612
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
請問 如果有一個人經常將我的限時動態Send嚟Send去 又鬧我醜樣同8婆
而導致我出現焦慮、抑鬱症狀
並且有自殘行為
條友算唔算校園欺凌呢?😌
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。

引用:
原帖由 礦物이 於 2022-9-30 22:33 發表
請問 如果有一個人經常將我的限時動態Send嚟Send去 又鬧我醜樣同8婆
並且有自殘行為
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。
1. 去公立醫院做心理評估,用評估報告申請民事索償
2. 同上,亦可以去私家,因為公立排隊要1年左右,私家唔駛一個禮拜
3. 去公立醫院排期做心理評估,要轉介信,冇轉介信?去急症室排隊
4. 民事索償點做?去金鐘法律援助署索取文件,入門口左轉刑事,右轉民事
5. 唔想經金鐘法律援助署,可以上律師樓自己搵律師,開個file擺低10萬
6. 刑事上,例如毀謗之類,去分區警署報案室,同阿蛇講
7. 如果對方係同校學生,向學校舉報似乎更方便快捷及有效

引用:
並且有自殘行為
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。
"Send嚟Send去", 集體、即是多人行為?
梗係唔係一個人可以處理!
你中四, 屋企及學校, 即是長輩知唔知??  尤其自殘行為父母知唔知???

既然校園、未成年, 當然向支援系統求助.
網上討論區、法律系統不算.

引用:
並且有自殘行為
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。
我覺得算欺凌,試吓講比訓導主任知,或者講比班主任知

提示: 違規內容已被屏蔽
唔睇咪得囉

網上公開, 是公開資料, 冇可能追究吧

引用:
並且有自殘行為
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。
你要內心堅強D。佢地正衰人。
一定有報應。
你無做錯事。但你一時三刻未必對付到這些人。
你可以做到既。
1) 努力讀書。你成績好自然會有fans有老師偏心
2) 盡可能保持生活規律。早睡早起。每天10分鍾運動。(在家中跳下郁下),要每天扮靚D。容光煥發咁返學。人地想踩你,你就更可唔可以衰
3) 參加學校的社團、興趣班、團契,多交其他朋友,你夠多朋友,就算反抗不到,也有人幫架喇
4) 有宗教信仰,可以向耶穌祈禱,令你內心平安,內心更強大。

唔好衰比人睇,只要你自己晤睇底自己,任誰攻擊你,也無人可以踩到。

你活得愈開心。愈快樂,就可以愈反擊到佢。

由今天開始,記得出多D正面的動態,分享快樂的動態,感謝上天感謝父母感謝老師感謝同學。仲唔激死佢?

祝福你版友。

引用:
原帖由 即刻忠心的綿羊 於 2022-10-6 18:48 發表

我覺得算欺凌,試吓講比訓導主任知,或者講比班主任知
利用校規都係庭外和解的方法

校園欺凌都要用十萬請律師

引用:
原帖由 百土安全 於 2022-10-26 12:20 發表
校園欺凌都要用十萬請律師
其實有了精神科醫療報告後(最好有PTSD),可以自行去法庭入稟,寫事件陳述書和損害賠償陳述書,法庭有template 表可以攞 ,用中文寫,好簡單,賠償可以列出幾點:1) 未來醫療費用(問醫生)2) 未來收入損失(如無法集中精神,不能完成DSE,可寫三百萬) 3)工作能力損失(每1%十萬)4)PSLA (痛楚,痛苦,和失去樂趣,一般可以寫廿萬)。

引用:
原帖由 哈巴哈巴 於 2022-11-6 12:29 發表

其實有了精神科醫療報告後(最好有PTSD),可以自行去法庭入稟,寫事件陳述書和損害賠償陳述書,法庭有template 表可以攞 ,用中文寫,好簡單,賠償可以列出幾點:1) 未來醫療費用(問醫生)2) 未來收入損失(如無法集中精神,不能完成DSE,可寫三百萬) 3)工作能力損失(每1%十萬)4)PSLA (痛楚,痛苦,和失去樂趣,一般可以寫廿萬)。
Please do not give advices like these... Once proceedings are commenced in Court and the Defendant instructs solicitors to represent him/her, the Plaintiff cannot stop the case (without cost consequence) unless the Defendant agrees. If the Plaintiff chooses to discontinue the case proceedings unilaterally, the Plaintiff will have to bear the Defendant's incurred legal costs.

引用:
原帖由 JCJC26 於 2022-11-6 14:31 發表

Please do not give advices like these... Once proceedings are commenced in Court and the Defendant instructs solicitors to represent him/her, the Plaintiff cannot stop the case (without cost consequ ...
The Claimant must at least be able to prove liability and damages, it is not as simplistic as you think to just state the damages sustained based on some medical report.

引用:
並且有自殘行為
真心嬲。。。
真人真事 本人中4。
唔將自己既料上網
讀好書係對佢地最大既報復

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]