• 瀏覽: 6,894
  • 回覆: 16
小弟十一月底會有11整日時間在荷蘭。依家計劃緊行程。

想請問各位,據你地經驗,以下北海小鎮,是否都應該各自花一整日去玩:
  1. Alkmaar
  2. Volendam
  3. Edam
  4. Hoorn
  5. Enkhuizen
  6. Giethoorn

Edam 同 Volendam 好近,Volendam 通常都係行堤霸,睇下林青霞幅相,街尾食炸魚。除非你要搭船。否則呢兩個城市一日遊就夠。
你其他地方都在North Holland 處。

羊角村較遠,到後,最好先坐船遊一圈,有個印像再自己行,買下野。睇你係邊度去,通常來回加埋遊玩都一日。

十一月已冬令時時間,5點幾天黑。睇你係咪租車,如坐公共交通公具,其他地方要一日遊。自駕就可以自己選擇一天或半日。

謝謝回覆。

其實我係十一月底去,十二月初返;相信對時當地未到四點就開始天黑了....

另外,都想問大家,我暫時計劃去以下城市。請問各自花一日時間夠唔夠?我都藝術沒有興趣。

• The Hague
  • Rotterdam
  • Maastricht
  • Antwerp (Belgium)

引用:
原帖由 DGMan 於 2022-10-2 10:47 發表
謝謝回覆。

其實我係十一月底去,十二月初返;相信對時當地未到四點就開始天黑了....

另外,都想問大家,我暫時計劃去以下城市。請問各自花一日時間夠唔夠?我都藝術沒有興趣。

• The Hague
  • Rotterdam
  • 十二月初約5點天黑。

海牙係政治中心。有唐人街,隔離係shopping center。或可以去Scheveningen 海邊行下。但十二月會好凍。夏天係沙灘就有餐廳,冬天吾會開。

鹿特丹,最大船港,有幾個博物館,電視塔,Spido 船河,成龍當年拍"我是誰"啲實景。markthal 夜景..等

Maastricht係荷蘭最南城市,有個古堡遺蹟,大學城,書店。可以步行所有景點。

Antwerp,市中心行下。睇個像,有人掉隻手。Antwerp,原名hangwerp,即掉手。但佢係用法文讀音,所以冇咗個"H"音,之後,就叫咗Antwerp。

引用:
    原帖由 DGMan 於 2022-10-2 10:47 發表
    謝謝回覆。

• The Hague
  • Rotterdam
  • 多謝回覆。

想問其實如果11日遊五個地方(以以四個再加Amsterdam);再加Kinderdjik,再加一兩個北海小鎮,會唔會都好趕?

引用:
    原帖由 DGMan 於 2022-10-4 10:37 發表

多謝回覆。

想問其實如果11日遊五個地方(以以四個再加Amsterdam);再加Kinderdjik,再加一兩個北海小鎮,會唔會都好趕?
    自己開車就應該冇問題。如果你每個點每吋地方都要研究就難講。
    Kiderdijk 係south Holland。Amsterdam 去揸車要一個鐘。有19台風車。你停車後要步行入去睇風車。11月,可能租單車既冇開,因少人去。空曠,11月未係好凍,但建議行kinderdijk時著厚啲既衫。
    你可以combine Rotterdam 一齊,兩地距離約25KM。

我試過,早上8點Amsterdam出發去文化村(zaanse schas),跟住去Volendam,大水霸,再開車1個鐘去羊角村。再去Kinderdijk,到Kinderdijk約下午5點。六點零就去Rotterdam食晚飯。
    全程約600公里。

引用:
    原帖由 canon123 於 2022-10-6 22:19 發表

Kiderdijk 係south Holland。Amsterdam 去揸車要一個鐘。有19台風車。你停車後要步行入去睇風車。11月,可能租單車既冇開,因少人去。空曠,11月未係好凍,但建議行kinderdijk時著厚啲既衫。
    你可以combine Rotterdam 一齊,兩地距離約25KM。

我試過,早上8點Amster ...
    我唔識揸車....
    所以我諗我都係cut走其中一個地方算了....

引用:
    原帖由 DGMan 於 2022-10-6 23:30 發表

我唔識揸車....
    所以我諗我都係cut走其中一個地方算了....
    如果你吾識揸車。我建議你裝 NS(Nederlandse Spoorwegen) APP.
    裝好後,可以轉爲英文。呢個係荷蘭國內火車時刻表。你從一個城市去另一城市,所有時間,價錢,月台,轉車地點都寫得好清楚。

如果skip所有藝術,工藝(例如瓷器)同設計(例如現代建築)相關景點,Amsterdam嘅時間或者可以分配去其他地方,但個人印象中鹿特丹同安特衛普知名景點都係相當側重藝術設計。如果去得Maastricht,其實已經差一步到德國,可以考慮串埋比利時(例如布魯塞爾)甚至德國。

Amsterdam, 你可以去Dam square 行下,對面皇宮,shopping street、唐人街。有興趣有買大麻抽下。

Maastricht 旁,德國可以去Aachen,比利時就去列日(Liège (Luik), 如從Maastricht 去 Brussels就較遠。

引用:
    原帖由 canon123 於 2022-10-6 22:19 發表

我試過,早上8點Amster ...
    想問去Kinderdjik一個下午夠唔夠?

引用:
    原帖由 chankahon 於 2022-10-9 22:31 發表
    如果skip所有藝術,工藝(例如瓷器)同設計(例如現代建築)相關景點,Amsterdam嘅時間或者可以分配去其他地方,但個人印象中鹿特丹同安特衛普知名景點都係相當側重藝術設計。如果去得Maastricht,其實已經差一步到德國,可以考慮串埋比利時(例如布魯塞爾)甚至德國。
    德國已經去過;比利時我又已經去過Brussels, Ghent及Brugge....

再加上機票所限,來去都係Amsterdam;所以到達Maastricht後再南下德國的話行程編排上有點麻煩....

因此我暫定呢十一日行程會係荷蘭兜大圈:首日早上到達Amsterdam後先Day trip呢個城市;當日入夜後搭三個鐘火車到Maastricht...

跟著行程大約係Maastricht -> (Antwerp) -> The Hague -> Rotterdam -> Kinderdjik -> Utrecht -> Giethoorn -> Amsterdam+Northern Towns...

除咗藝術之外,其他的;如歷史、建築物作為打卡地點都OK嘅....

引用:
    原帖由 canon123 於 2022-10-10 21:18 發表
    Amsterdam, 你可以去Dam square 行下,對面皇宮,shopping street、唐人街。有興趣有買大麻抽下。

Maastricht 旁,德國可以去Aachen,比利時就去列日(Liège (Luik), 如從Maastricht 去 Brussels就較遠。
    多謝行程建議

想問,試過係荷蘭食大麻未?會上癮嗎?

引用:
    原帖由 DGMan 於 2022-10-12 17:16 發表

想問去Kinderdjik一個下午夠唔夠?
    Kinderdijk 係一個城市。風車村只佔一小地方。從風車村入口向前行,通常來回一個多小時都夠。
    問題係你從邊度去及交通轉乘要幾多時間啫。
    如揸車,Rotterdam去約20分鐘。但公交就要睇接駁如何。

引用:
    原帖由 DGMan 於 2022-10-12 17:45 發表

德國已經去過;比利時我又已經去過Brussels, Ghent及Brugge....

再加上機票所限,來去都係Amsterdam;所以到達Maastricht後再南下德國的話行程編排上有點麻煩....

因此我暫定呢十一日行程會係荷蘭兜大圈:首日早上到達Amsterdam後先Day trip呢個城市;當日入夜後搭三個鐘火車到Maastricht...

跟著行程大約係Maast ...
    如你由Antwerp 往荷蘭,建議先去Rotterdam、Kinderdijk,再去Den Haag(海牙),較順路。否則你先北上海牙,再南下鹿特丹。火車票會貴咗。
    雖然,鹿特丹往海牙約20分鐘火車或一小時地鐵,但我覺都係有點浪費。
    而Rotterdam 或海牙往Utrecht的路程相若。

主題標籤 #荷蘭
    鍵盤翻頁
    左右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]