• 瀏覽: 4,890
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+5
請問各位師兄,是不是所有油壓鑽只可以向一個方向轉?

我之前用油壓鑽先可以將電腦顯示架的螺絲鑽入牆,今日個電腦顯示架斷開,想換個架,但我把油壓鑽不可以反方向轉,所以請教各師兄 🙇🏻🙇🏻

咩油壓鑽唔可以反波咁得意?🤣

引用:
原帖由 名牌初心者 於 2022-10-1 13:41 發表

我之前用油壓鑽先可以將電腦顯示架的螺絲鑽入牆,今日個電腦顯示架斷開,想換個架,但我把油壓鑽不可以反方向轉,所以請教各師兄 🙇🏻🙇🏻
首先你要分清楚油壓鑽同電動螺絲批有甚麼分別,
油壓鑽是用來開孔鑽窿,電動螺絲批是用來上/鬆螺絲。

市面上亦有衝撃鑽加電批功能的電鑽。

引用:
原帖由 名牌初心者 於 2022-10-1 13:41 發表

有下面呢粒制的油壓鑽可以反方向轉:

通常同一牌子,價錢貴少少的就可以反方向轉:

例如207蚊呢隻冇反向,277蚊就有

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-10-1 20:10 發表

多謝師兄

引用:
原帖由 金融小伙子 於 2022-10-1 15:09 發表

首先你要分清楚油壓鑽同電動螺絲批有甚麼分別,
油壓鑽是用來開孔鑽窿,電動螺絲批是用來上/鬆螺絲。

市面上亦有衝撃鑽加電批功能的電鑽。
我果把似係衝擊鑚加電批,多謝指點

引用:
原帖由 名牌初心者 於 2022-10-2 00:33 發表

我果把似係衝擊鑚加電批,多謝指點
好小見到有單向電批。

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-10-1 20:10 發表

師兄,請問在淘寶同的插腳是不是英式拆腳?

引用:
原帖由 名牌初心者 於 2022-10-2 13:24 發表

淘寶貨全部都係國內2或3腳插頭。

引用:
原帖由 名牌初心者 於 2022-10-2 13:24 發表

全部淘電器,都係國內插頭,可以自己換香港插頭,或者萬能蘇,不過我買個隻萬能蘇係 13A 轉 10A,唔能夠用超過10A電器:

識搞最好就換翻 13A 插頭啦,唔識都唔好買下面呢隻,太鬆危險:

反而我圖一人仔 8.5 蚊個隻 ok,好緊下,不過記住得10A !

引用:

收螺絲係用電批喎! 當然油壓鑽都可以當電批用,反向冇問題。

引用:
原帖由 lhcdims 於 2022-10-2 15:01 發表

全部淘電器,都係國內插頭,可以自己換香港插頭,或者萬能蘇,不過我買個隻萬能蘇係 13A 轉 10A,唔能夠用超過10A電器:

識搞最好就換翻 13A 插頭啦,唔識都唔好買下面 ...
謝謝你

引用:
原帖由 phmo 於 2022-10-2 16:52 發表

收螺絲係用電批喎! 當然油壓鑽都可以當電批用,反向冇問題。
最後都係跟上面師兄去淘,加轉插,感謝大家🙏🏻

引用:
原帖由 albacamel 於 2022-10-1 14:11 發表
咩油壓鑽唔可以反波咁得意?🤣
大多數都可以

油壓鑽當電批用要好小心,冇扭力教,好易擰斷螺絲。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]