• 瀏覽: 20,239
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
+11
本主題由 Fred33 於 2022-10-2 15:10 移動
難道真係...高薪養廉!

連所謂...大學生,都要為CA/ACO公務員職位而折腰?!

如果羨慕點解唔去考?人地有咁高人工一定有佢嘅要求。你可入去識下😂

服務市民

引用:
原帖由 victorwong888 於 2022-10-1 22:18 發表
服務市民
任何工作都係服務市民啦.渣巴士.掃街.賣菜果個都係服務緊市民
跟本係受薪工作. 義工就真正係服務市民喇.

做街市賣魚都2皮人工,3萬人工現在不算高。

我認識不少ACO/CA,佢地係技術部門好自悲,就算辛辛苦上左CO,人工都比SO/TO低,MAX仲低一個POINT。而SO/TO係技術部門的基層,上面仲有STO,PTO等。最上層的professional,basic rank max都11萬多,還有些senior professional,其貌不揚,更係揾十幾萬一個月潻。

唔係入職就呢個價嘛

引用:
原帖由 eboyhk01 於 2022-10-2 09:30 發表
我認識不少ACO/CA,佢地係技術部門好自悲,就算辛辛苦上左CO,人工都比SO/TO低,MAX仲低一個POINT。而SO/TO係技術部門的基層,上面仲有STO,PTO等。最上層的professional,basic rank max都11萬多,還有些senior professional,其貌不揚,更係揾十幾萬一個月潻。
咁好合理,因為程度唔同.
ACO只係中五五科合格..
SO 最少都五科C

初入職人工低,要做12年先到頂薪點

引用:
原帖由 lcblch 於 2022-10-2 09:58 發表

咁好合理,因為程度唔同.
ACO只係中五五科合格..
SO 最少都五科C
性價比CP值~

又要馬兒好,又要馬兒不吃草?

本來一份工,衹要求中四五學歷,月薪就可去到二三萬!

你有...專業及特殊技能,咁月薪高就非常合理。

可惜...大學學店制,阿豬阿狗都直升大學,但語言能力及知識就不餘毅進畢業生!

香港人嘅可悲未來~

引用:
原帖由 xo436 於 2022-10-2 06:39 發表
做街市賣魚都2皮人工,3萬人工現在不算高。
香港地無近兩萬點生活

引用:
原帖由 jackyfree2 於 2022-10-1 18:36 發表
難道真係...高薪養廉!

而家係2016年咩???

依家20000係基層職系

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]