• 瀏覽: 31,935
  • 回覆: 192
  • 追帖: 1
+7
hello,
P牌初學想比較以下5-7人車款:

toyota sienta
honda freed
suzuki solio

比較重視雙趟門
中間座位可以walk through更好
還有喜歡視野清晰和360鏡頭
鍾意solio內部設計但看評語說好似不夠安全?

試過sienta但好似對於女性來說覺得比較大部,要調校座位到好前和好高視野才較好,有些難掌控,但又未試過另外兩部。

以上三款以外還有沒有其他適合女性操作推介?

調校座位目的係就番自己身高手腳長短、有正確坐姿才能做出正確操控動作、唔係調校到為左要睇得最多位

我當妳係想搵二手車的話我會買架Morning上手。

係無趟門,但看妳要求應該唔會想買年份高的車。我當你搵19年打後,妳講個三款要13-16萬,是但hi吓都肉痛
19年Morning 6萬有找,依傢d韓國車都唔差又有倒車cam同藍牙用一兩年熟手再按喜好換車
架車本身先幾萬,撞車同貶值損失都有限

除非妳對自己技術好有信心同疊水就當我無講

引用:
原帖由 subming 於 2022-10-3 03:20 發表
調校座位目的係就番自己身高手腳長短、有正確坐姿才能做出正確操控動作、唔係調校到為左要睇得最多位
我調校到最高都仲係覺得好似看得唔夠出,前窗靠最左邊的東西好像擋住了少部分。唔知係咪款車不適合我

引用:
原帖由 sc1207 於 2022-10-3 16:41 發表
我當妳係想搵二手車的話我會買架Morning上手。

係無趟門,但看妳要求應該唔會想買年份高的車。我當你搵19年打後,妳講個三款要13-16萬,是但hi吓都肉痛
19年Morning 6萬有找,依傢d韓國車都唔差又有倒車cam同藍牙用一兩年熟手再按喜好換車
架車本身先幾萬,撞車同貶值損失都有限

除非妳對自己技術好有信心同疊水就當我無講
真係第一次看到19年後不用6萬的車謝謝,你確實估到我大約要求,這個價錢是否無趟門?morning用完1-2年是否容易賣出?
我需要趟門因為省卻好多麻煩同危險,我又經常一袋二袋。
通常新車廣告寫的價錢是否包了稅還是未包?

d正方形車視窗是否大d?我鍾意一覽無遺好清楚不用我伸頭靠左看出d,但呢類車車身細是否無咁安全?

引用:
原帖由 貴貴古表哥 於 3/10/2022 23:37 發表

我調校到最高都仲係覺得好似看得唔夠出,前窗靠最左邊的東西好像擋住了少部分。唔知係咪款車不適合我
車向前行、前面既景物向車頭移近、到達視線以外車身擋住了的部分時都不會改變的
除非有鏡、泊位每個人都係都係靠預位、唔會睇得到擋住了的部分、盡前和盡後就要靠鏡頭、唔知夠唔夠位就攞多2手

引用:
原帖由 subming 於 2022-10-3 23:56 發表

車向前行、前面既景物向車頭移近、到達視線以外車身擋住了的部分時都不會改變的
除非有鏡、泊位每個人都係都係靠預位、唔會睇得到擋住了的部分、盡前和盡後就要靠鏡頭、唔知夠唔夠位就攞多2手
好的會注意謝謝,如果d車的左右柱不要咁粗身就好

引用:
原帖由 貴貴古表哥 於 4/10/2022 00:11 發表

好的會注意謝謝,如果d車的左右柱不要咁粗身就好
揸車果陣試下靈活些少、身體一下烏向前望

引用:
原帖由 subming 於 2022-10-4 01:01 發表

揸車果陣試下靈活些少、身體一下烏向前望

好的下次試下謝謝

仲有我想問手控制brake還是腳控brake的車較好?

Jazz gk5 rs 

引用:
原帖由 貴貴古表哥 於 2022-10-4 14:59 發表
手控煞車和手控油門是用來給下肢傷殘的人士使用的改裝

引用:
原帖由 貴貴古表哥 於 4/10/2022 14:59 發表
無話邊樣好、不過腳踩優雅d

引用:
原帖由 南非王子 於 2022-10-4 17:06 發表
Jazz gk5 rs 
我都想試下jazz是否容易掌控和坐得舒服

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]