• 瀏覽: 9,809
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
曼城教練哥迪奧拿解釋了為什麼夏蘭特還沒有達到美斯的水平,儘管他今季的狀態令人難以置信。

夏蘭特繼續著他英超生涯的出色開局,在週日伊蒂哈德球場6-3戰勝曼聯的比賽中,他上演了帽子戲法。

這是這位22歲的球員在今季的第三個帽子戲法,而他在聯賽中僅出場8次。這位挪威國腳在各項賽事中已經為曼城攻入了17球。他看起來很有希望獲得英超金靴,並打破許多記錄。

當被問及夏蘭特是否會像美斯那樣,每次上場都入球時,哥迪奧拿表示:「不同的是,也許夏蘭特需要他隊友來做到這一點,他的表現是難以置信的。但美斯自己就有能力做到這一點。」

哥迪奧拿的評論讓曼城球迷在社交媒體上產生了分歧。

「那是實話實說。美斯不需要被喂餅,而其他球員需要喂餅。」一位球迷在社交網站上寫道。
另一球迷補充說:「如果美斯在他的黃金時期在英超踢球,他們絕對會瘋掉。」

但也有球迷表示:「美斯確實攻入了一些神奇的個人入球,但他的大部分入球都有沙維、恩尼斯達、布斯基斯和耶耶-托尼這樣的隊友的支持。

在週日的勝利之後,夏蘭特將他的入球歸功於哥迪奧拿的比賽風格。

「你一直都能感覺到,你可以看到我們彼此的傳球,我們總是想向前衝,總是想進攻。」夏蘭特說。

「有信心是好的,這一直都很好,在社區盾中對陣利物浦後,我們一切都很好。我認為遭遇那樣的比賽是好事,發生了一些事情,我想我必須做好更多的準備。」

夏蘭特希望在本週三曼城對陣哥本哈根的歐冠盃比賽中,繼續增加他今季的入球數。(伊雲)

https://m.soccer.sina.com.hk/news/article/14737491/6/20221003

哥帥又講真話,俾小朋友抖下啦,而家夏蘭特先係最勁

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2022-10-3 23:49 發表
曼城教練哥迪奧拿解釋了為什麼夏蘭特還沒有達到美斯的水平,儘管他今季的狀態令人難以置信。

夏蘭特繼續著他英超生涯的出色開局,在週日伊蒂哈德球場6-3戰勝曼聯的比賽中,他上演了帽子戲法。

這是這位22歲的球員在今季的第三個帽子戲法,而他在聯賽中僅出場8次。這位挪威國腳在各項賽事中已經為曼城攻入了17球。他看起來很有希望獲得英超金靴,並打破許多記錄。

當被問及夏蘭特是否會像美斯那樣,每次上場都入球 ...
下??
咁差??
唔好要啦⋯⋯

話得美斯等餵應該係智障

引用:
原帖由 尋求出走曼聯 於 2022-10-4 00:55 發表
話得美斯等餵應該係智障
美斯都需要人傳波,但佢係會同隊友猜傳配合,唔係只企最前等波到

引用:
原帖由 番鹼水煲通粉 於 2022-10-4 00:49 發表

下??
咁差??
唔好要啦⋯⋯
唔係差,只係未到顛峰美斯水平者

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2022-10-3 23:49 發表

當被問及夏蘭特是否會像美斯那樣,每次上場都入球 ...
係事實,有睇多仔比賽就知。係德甲,幾年神射都唔係夏蘭,冇曼城條黃金中場,夏根本發揮吾到作用。

咁有啲嘢布歐好過美斯,速度,頭槌,制空,身體對抗

吓...講真美斯十幾年以黎, 都係有由一班群星拱照既球隊幫佢....

而夏蘭特真係由底打上黎, 邊有咁多球星幫佢....

引用:
原帖由 焦急浪漫的主角 於 2022-10-4 02:03 發表
咁有啲嘢布歐好過美斯,速度,頭槌,制空,身體對抗
全盛時期美斯速度都快

引用:
原帖由 mega-box 於 2022-10-4 02:09 發表
吓...講真美斯十幾年以黎, 都係有由一班群星拱照既球隊幫佢....

而夏蘭特真係由底打上黎, 邊有咁多球星幫佢....
佢喺阿根廷已經唔係群星拱照啦,不過我同意挪威實力更弱

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2022-10-4 01:33 發表

美斯都需要人傳波,但佢係會同隊友猜傳配合,唔係只企最前等波到
中曬point 👍 簡直係將足球昇華至另一個層次

唔明啲人點解會用自封屎一朗黎比,佢連top 10都入唔到啦

美斯直情可以係中後場開始就策應幫球隊串連,運個波上前場,中路又得,邊路同閘配合又得,係禁區頂做倒三角或者one two打入去又得

引用:
原帖由 messissem 於 2022-10-4 02:51 發表
美斯直情可以係中後場開始就策應幫球隊串連,運個波上前場,中路又得,邊路同閘配合又得,係禁區頂做倒三角或者one two打入去又得
美斯厲害之處
並非力量、速度和身體對抗
而是技術、視野和判斷

用美斯來同力量形球員比
根本就係對足球無常識

根本係兩個風格完全唔同嘅球員,硬要攞嚟比較有乜嘢意義?正如打籃球嚟講,渣巴同米高佐敦都係極偉大嘅球員,但係在球隊中嘅角色都唔同,如何比較??

成日講身體質素,咁著重呢啲不如去睇美式足球啦,或者走去睇藍球會唔會舒服啲呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]